Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europska unija ostaje bez sve više proizvođača gnojiva

12. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Piše: Roko Kalafatić

Nakon nekoliko mukotrpnih mjeseci rata u Ukrajini, ruska agresija je počela utjecati na razne gospodarske sektore, pa tako i poljoprivredu. Istočna Europa, ali i ostatak kontinenta suočava se sa krizom gnojiva, a stvari bi se mogle dodatno pogoršati. 

Broj tvornica gnojiva i kemikalija koje se zatvaraju ili smanjuju proizvodnju u Europskoj uniji je u zadnje vrijeme sve veći, a s ovim cijenama plina, popis će vjerojatno nastaviti rasti. Prema podacima Nezavisne robne obavještajne službe (ICIS), u EU se proizvodi čak 40 posto manje uree. Cijene hrane će također rasti, a to će neminovno stvoriti napetu atmosferu na kontinentu. 

Mađarski proizvođač Nitrogenmuvek Zrt, koji ove godine bilježi pad prinosa od 15 do 20 posto, dugoročno će se teško nositi s nepovoljnim uvjetima i porastom cijena, a brojni poljoprivrednici su također morali smanjiti upotrebu hranjivih tvari zbog visokih cijena i problema s opskrbom. Uz to, suša je ove godine dodatno pogoršala količinu prinosa. 

Glavni razlog nikad većih cijena goriva primarno je zbog povećane cijene prirodnog plina, ključne sirovine za njihovu proizvodnju. Sankcije na bjeloruski kalij i potez Kine da obuzda isporuke također su pridonijeli krizi, a takvi su potezi jasna prijetnja globalnim zalihama usjeva koje su bile opterećene ratom u Ukrajini. 

- Zima će biti napeta, svi u industriji uzimaju zdravo za gotovo da neće biti opskrbe plinom - prije nekoliko tjedana poručio je za Bloomberg Zoltan Bige, glavni strateški direktor Nitrogenmuveka

Podsjećamo da je još u ožujku hrvatska kemijska tvrtka Petrokemija zatvorila dva proizvodna pogona, a u sličnim problemima našle su se i europske tvrtke iz Rumunjske (Azomures), Litve (Achema), Velike Britanije (CF Fertilisers) i brojne druge koje su kompletno ili djelomično zatvorile svoje proizvodnje. 

Također, mađarska je vlada nedavno objavila da bi urod pšenice u zemlji mogao pasti ispod 4 milijuna tona, što je oko trećinu manje od petogodišnjeg prosjeka. Ako europski poljoprivrednici nastave štedjeti na gnojivima, to će dugoročno ugroziti usjeve koji bi se trebali saditi u jesen, a žeti u 2023. godini. 

Visoke cijene plina velika su prijetnja europskoj industriji gnojiva, kazali su iz industrijske grupe Fertilizers Europe još prošlog mjeseca. Nitrogenmuvek bi zbog toga mogao ubrzo ostati bez imovine potrebne za nastavak poslovanja. 

- Nećemo imati rezerve za mogući negativni scenarij, a to je najvjerojatnije povećanje cijena plina ili potencijačno neplanirano održavanje - zaključio je Bige. 

26. travanj 2024 19:16