Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europske burze rastu na početku tjedna

24. Listopad 2022.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu u petak, jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,25 posto, na 6.952 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63 posto, na 12.810 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 6.063 boda.

Većina burzi prati rast Wall Streeta od petka, kada su prevladale nade ulagača da će američka središnja banka uskoro usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Doduše, i dalje se procjenjuje da će Fed na sjednici početkom studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova. No, u prosincu bi povećanje moglo biti blaže.

Zahvaljujući tome, američki terminski indeksi jutros su u plusu oko 0,5 posto, što pokazuje da bi cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi mogle porasti i na početku ovoga tjedna.

A na azijskim se tržištima indeksi kreću u različitim smjerovima. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u minusu 1,6 posto i kreće se na najnižim razinama u više od dvije godine, što je posljedica pada kineskih tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 1 i 1,5 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 2 i 6 posto.

Većina azijskih burzi prati rast Wall Streeta od petka, no na kineskim su tržištima burzovni indeksi oštro pali, ponajviše u Hong Kongu, oko 6 posto, pri čemu su najviše pale cijene dionica tehnoloških kompanija.

Jutros je objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao 3,9 posto, brže nego u prethodnom kvartalu i više od 3,5 posto, koliko su očekivali analitičari. No, neki drugi pokazatelji, primjerice, o potrošnji na malo i uvozu razočarali su ulagače.

Analitičari kažu da je pad kineskih tržišta možda i posljedica nedostatka najave novih mjera podrške gospodarstvu s kongresa Komunističke partije Kine, na kojemu su se uglavnom rješavala pitanja vodstva stranke i zemlje.

24. travanj 2024 04:29