Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Evergrande izbačen s Hongkonške burze, zajmodavci potraživali 2,1 milijarda dolara depozita

23. Ožujak 2022.

Nakon što su China Evergrande grupa i njezine ostale jedinice suspendirane u ponedjeljak s Hongkonške burze, kao i njihove onshore obveznice, ovog se tjedna očekuje njihovo obraćanje ulagačima o planu restrukturiranja duga, prenosi Bloomberg.

S druge strane, odjel za imovinske usluge Evergrande grupe istražuje kako je 2,1 milijarda dolara njezinih depozita iskorišteno kao osiguranje za založna jamstva i kako su ih banke zaplijenile. Zajmodavci jedinice za imovinske usluge su, prema pisanju Financial Timesa, potraživali više od dvije milijarde njezina novca u gotovini što je dodatan udarac međunarodnim ulagačima koji su se nadali da će nadoknaditi dio svojih gubitaka putem ove Evergrandeove podružnice. Ovakav neobičan razvoj događaja, koje je Evergrande Property Services Group otkrila dok je pripremala svoje godišnje izvješće, dovodi u pitanje korporativno upravljanje u Evergrandeu na čijem je čelu milijarder Hui Ka Yan.

Potraživanje će pogoditi preostalu vrijednost Evergrandeovih međunarodnih obveznica, kojima se već trguje po djeliću nominalne vrijednosti od 20 milijardi dolara. Obveznica koja dospijeva 2025. trguje po cijeni od 13 centi za dolar.

Iako je Evergrandeov glavni posao s nekretninama već mjesecima u financijskim problemima, njihov odjel za imovinske usluge dugo se smatrao jednim od jačih dijelova Evergrandea. Evergrande i njegove jedinice u Hong Kongu također su upozorile na kašnjenja u objavljivanju revidiranih financijskih rezultata.

– Utvrđeno je da su relevantne banke nametnule depozite od približno 13,4 milijarde juana (2,1 milijade dolara) kao osiguranje za založna jamstva trećih strana. Tvrtka će uspostaviti neovisni istražni odbor i organizirati imenovanje stručnjaka koji će istražiti jamstva zaloga – priopćeno je iz Evergrande Property Servicesa Honkonškoj burzi, ne navodeći detalje o zalogu, trećoj strani ili zajmodavcu.

U zasebnom su priopćenju iz Evergrandea naveli da smatraju da je to ‘veliki incident’ i da će procijeniti implikacije za tvrtku. Zbog vala neplaćanja, financijski izvještaji kineskih tvrtki koje se bave nekretninama pod pojačanim su nadzorom dok pripremaju svoja prva godišnja izvješća.

– Objava sugerira da je Evergrande Property Services ponudio jamstvo treće strane bankama koje su posudile novac drugom zajmoprimcu – smatra Travis Lundy, analitičar za posebne situacije koji objavljuje na Smartkarmi.

Analitičari Bloomberg Intelligencea Daniel Fan i Adrian Sim smatraju da bi kašnjenje zarade moglo potaknuti volatilnost Evergrandeovih obveznica. Prema njihovom mišljenju, 13,4 milijarde juana u depozitima koje naplaćuju banke gotovo je ekvivalentno cjelokupnom novčanom fondu odjela za imovinske usluge od 30. lipnja 2021. Takvo smanjenje gotovine smanjilo bi konsolidirani novčani saldo Evergrandea, koji je tada iznosio 86 milijardi juana, smatraju analitičari.

Vlasnici obveznica pomno promatraju Evergrande, najzaduženiju nekretninsku tvrtku na svijetu s više od 300 milijardi dolara duga, nakon što je u prosincu platila obveznice u dolarima. Tvrtka se prošlog ljeta uplela u krizu likvidnosti koja je od tada zahvatila cijelu industriju nekretnina u Kini i srušila vrijednost međunarodnih obveznica.

Očekuje se da će restrukturiranje duga tvrtke biti među najvećim i najsloženijima u Kini. Iz Evergrandea su vjerovnicima u siječnju rekli da namjeravaju izdati preliminarni plan restrukturiranja u sljedećih šest mjeseci.

24. travanj 2024 01:32