Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić prešla u Svjetsku banku

14. Listopad 2022.
Iva Tomićfoto Ratko Mavar
Nakon dvije i pol godine na funkciji glavne ekonomistice u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), došlo je vrijeme da se upustim u nove profesionalne izazove te sam se pridružila timu Svjetske banke u Zagrebu, potvrdila je za Lider Iva Tomić.
 
- U svojoj novoj ulozi ekonomistice radit ću na programima Svjetske banke u Hrvatskoj usmjerenima na makroekonomsko okruženje, posebice sustav javnih financija, kao i aktivnostima vezanima uz mirovinske sustave u regiji. Rad u međunarodnoj razvojnoj instituciji kao što je Svjetska banka predstavlja izazov, ali je ujedno i velika čast. Vjerujem da će moje iskustvo u HUP-u kao i iskustvo istraživačice na Ekonomskom institutu Zagreb biti vrijedan doprinos timu Svjetske banke Zagreb i programu Banke u Hrvatskoj i regiji – rekla je Tomić.
 
Na funkciju glavne ekonomistice HUP-a prešla 1. travnja 2020., a najveći je dio svoje karijere provela u Ekonomskom institutu, Zagreb: od asistentice do znanstvene suradnice i voditeljice odjela za Tržište rada i socijalnu politiku. Prije zaposlenja u Institutu, odradila je pripravnički staž u Erste&Steiermärkische Bank. Završila je diplomski studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2006. godine dok je doktorat ekonomskih znanosti stekla 2013. godine na Sveučilištu u Ljubljani.
 

Traži se novi glavni ekonomist/ica

 
Zasad nije poznato tko će je naslijediti na mjestu glavnog ekonomista/ice Hrvatske udruge poslodavaca.
 
U svom istraživačkom radu Tomić se ponajviše bavi tržištem rada, prije svega nezaposlenošću mladih, uzrocima neaktivnosti, razlikama u plaćama između javnog i privatnog sektora te utjecajem javnih politika na funkcioniranje tržišta rada.  
 
- Radujem se i sudjelovanju u nekima od trenutnih aktivnosti Svjetske banke u Hrvatskoj koje su usmjerene na potporu Vladi u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) u više područja, uključujući reformu plaća u javnom sektoru, modernizaciju okvira za istraživanje i razvoj, obrazovanje i mirovinski sustav. Rad u Banci pruža i dodatne mogućnosti s obzirom na program zajmova i tehničke pomoći u područjima prometa, pružanja pravosudnih usluga, poslovnog okruženja, upravljanja zemljišnoknjižnim sustavom, gospodarenja krutim otpadom te znanosti i tehnologije. Banka usto podupire obnovu ključnih zdravstvenih i obrazovnih ustanova nakon potresa, što je od velike gospodarske i društvene važnosti – istaknula je Tomić.
23. travanj 2024 08:44