Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Google je dosad napravio 240 akvizicija. Pogledajte u koje društvo ulazi Photomath i što o preuzimanju misle analitičari

22. Veljača 2023.
foto Shutterstock
pišu: Matilda Bačelić i Roko Kalafatić

Google, jedna od najvećih tehnoloških tvrtki na svijetu, dosad je napravila čak 240 akvizicija i 161 investiciju. Ukupni trošak svih akvizicija procjenjuje se na više od 26,90 milijardi dolara. Kroz godine, Google je uložio u različite sektore poput kibernetičke sigurnosti, društvenih platformi, i AdTecha, čime je stvorio mnoge nove mogućnosti u svijetu tehnologije.

Sad pod okrilje Googlea, odnosno krovne kompanije Alphabeta, treće najveće tehnološke kompanije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji (nakon Applea i Mivrosofta), ulazi i jedna hrvatska kompanija - Photomath. Službeno će se transkacija promatrati kao kupnja američke tvrtke jer je sjedište Photomatha, tvrtke koja razvija istoimenu aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka, u SAD-u, no osnivač kompanije, poznati serijski startup poduzetnik Damir Sabol je iz Hrvatske u kojoj se odvija i najveći dio razvoja i zapošljava najveći broj ljudi.

Kako smo objavili ranije, antimonopolska regulatorna tijela Europske unije odredila su datum za donošenje odluke o Googleovoj akviziciji Photomatha. Eurpski regulator će 28. ožujka donijeti odluku može li Alphabet, krovna tvrtka Googlea, preuzeti hrvatsku tvrtku.

Photomath je najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija s gotovo 300 milijuna preuzimanja, a posebno je uspješna na američkom tržištu što je vjerojatno najviše pobudilo interes diva poput Googlea. U Photomath su dosad uložili VC fondovi Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic. Ukupno je uloženo 29 milijuna dolara od čega je zadnja investicija od 23 milijuna pod vostvom Menlo Venturesa realizirana prije dvije godine.

Sjedište u SAD-u olakšalo investiciju

Jure Mikuž, menadžer VC fonda South Central Ventures i vjerojatno najiskusniji ulagač u startupove u regiji, kaže kako je ‘ovo super priča za Damira i njegovu ekipu, a također za cijeli ekosustav u Hrvatskoj‘.

- Pokazuje da je moguće na ovom prostoru razviti rješenja koja mogu biti interesantna za najveće igrače u svijetu i za koja su oni spremni platiti visoke iznose da bi došli do njih bez svog vlastitog, organskog razvoja. Ne znam detalje transakcije, ali pretpostavljam da imaju i dogovor o tome koliko će Photomathova ekipa od sada na dalje biti uključena u razvoj ostalih rješenja u Googleu - kaže Mikuž.

I Željko Perić, iskusni M&A stručnjak i vlasnik konzultantske tvrtke Caper, ističe da je Damir Sobol je već ranije dokazao da je izuzetan poduzetnik i odličan inovator. - Photomath je izvanredan poslovni pothvat, pa nisam jako iznenađen što je došao na radar firmi poput Googlea. Hrvatska start-up scena je vrlo kvalitetna, a ovo je samo dodatna potvrda, a vjerujem i snažan poticaj svim etabliranim igračima ali također i optimističnim sanjarima, da vjeruju u sebe - ističe Perić.

Činjenica da je sjedište Photomatha u SAD-u zasigurno je olakšalo ovu transakciju, kao i prethodne investicijske runde. - Sjedište u SAD-u rješava nekoliko rizika koje ovakvi kupci baš ne vole tako da je to sigurno pomoglo kod brzine njihove odluke. Ali mislim da je pojavljivanje Photomatha na različitim konferencijama i ostalim eventima po cijelom svijetu puno više utjecalo na investiciju nego samo sjedište u SAD-u - smatra Mikuž.

I Perić smatra kako sjedište u SAD-u nije bilo presudno, ali je sigurno pomoglo smanjiti doživljaj „egzotičnosti“ i negativnih stereotipa što ponekad američke investitore odbija od investicija u kompanije iz naše regije. - Također, činjenica da je Photomath registriran u SAD-u zasigurno je, iz perspektive kupca i njegovih savjetnika,  olakšala pravnu proceduru i izradu ugovorne dokumentacije, što često kod prekograničnih transakcija zna biti prilično zahtjevno - kaže Perić.

Googleove akvizicije

Da je to tome tako govori i činjenica da većina tvrtki koje je Google, odnosno Alphabet, nedavno preuzeo ima sjedište u SAD-u, a slijedi Izrael.

A kojim bi se tvrtkama pod Gloogleovim krovom trebao pridružiti Photomath, ako sve prođe u redu s regulatornim odobrenjima?

Jedna od najznačajnijih (i novijih) akvizicija koju je Google napravio je kupnja Mandianta za 5,4 milijarde dolara u veljači 2022. Mandiant je poznata tvrtka koja se bavi kibernetičkom sigurnošću, a akvizicijom ove tvrtke Google je nastavio razvijati svoje tehnologije i usluge u ovoj oblasti.

Akvizicija koju vrijedi spomenuti je i kupnja tvrtke Nest za 3,2 milijarde dolara u siječnju 2014. Nest je kompanija koja se bavi pametnom kućnom tehnologijom, a Google je ovom akvizicijom proširio svoje poslovanje u sektoru.

Treća najveća akvizicija bila je kupnja tvrtke DoubleClick by Google za 3,1 milijardu dolara u travnju 2007. DoubleClick je bio jedan od najvećih online oglašivačkih sustava u to vrijeme, a Google je ovom akvizicijom postao dominantan igrač u području online oglašavanja.

Google je također 2005. godine kupio Waze za 1,3 milijarde dolara, YouTube za 1,6 milijardi dolara, 2007. Fitbit za 2,10 milijardi dolara i Looker 2011. za 2,60 milijardi dolara. 

Od svih akvizicija, 18 je bilo u sektoru kibernetičke sigurnosti, 13 u sektoru društvenih platformi, a 12 u AdTech sektoru. Google nastavlja akvizicije i dalje, a neke od najnovijih akvizicija su MobiledgeX i Raxium

MobiledgeX, tvrtka koja se bavi tehnologijama edge computinga, kupljena je u travnju 2022. godine. Ova akvizicija je Googleu omogućila pristup naprednim tehnologijama koje koriste računalne resurse na rubu mreže, čime se poboljšava brzina i učinkovitost u obradi podataka.

Raxium, tvrtka za sigurnost podataka, kupljena je u ožujku 2022. godine. Ova akvizicija je doprinijela daljnjem razvoju Googleovih tehnologija za kibernetičku sigurnost, čime se štite podaci korisnika i poboljšava kvaliteta usluga. Sve ove akvizicije pokazuju da Google i dalje aktivno ulaže u razvoj novih tehnologija i usluga, dok istovremeno jača svoje poslovanje. 

25. travanj 2024 05:58