Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Grupa Petrol: Ne mogu samo distributeri nositi teret niskih cijena naftnih derivata

19. Listopad 2022.
Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrol Ljubljana

Grupa Petrol, kao distributer naftnih derivata, organizirala je danas izvanrednu konferenciju za novinare povodom najnovijih mjera Vlade Republike Hrvatske u regulaciji maloprodajnih cijena naftnih derivata. Vlada je, naime, u ponedjeljak fiksirala cijene osnovnih goriva na idućih sedam dana, tako da će cijena litre benzina i dalje koštati 10,72 kune, a dizela 12,3 kune, dok se cijene benzina s više oktana, kao i cijene premium goriva, slobodno formiraju.

Kako su naveli iz Vlade, da nema ovih mjera, cijene benzina iznosile bi 13,02 kune za litru, a cijene dizela 15,61 kunu za litru. No trgovcima naftnih derivata, poput Petrola, to već više od godinu dana, odnosno od uvođenja regulacija cijena energenata, stvara problem koji je početkom ovog tjedna kulminirao.

Iz Petrola smatraju da je ta praksa neodrživa te su danas održali sastanak s Ministarstvom gospodarstva, gdje su saslušali njihove argumente za potrebnim promjenama koje bi se trebale dogoditi da tržište naftnih derivata bude održivo i da trgovci mogu dalje poslovati.

– Trgovci naftnih derivata su, za razliku od naftnih kompanija koje imaju proizvodnju, u potpuno drugoj poziciji. Za nas koji se bavimo trgovinom naftnim derivatima svaka kotacija koja se objavi na burzi se računa. Ne možemo jedan tjedan prespavati, ne računati ga, a drugi ne. Ne možemo imati malo jednotjedni pa dvotjedni model. Jednostavno ne možemo imati nabavnu cijenu vezanu za tržište, a prodajnu cijenu vezanu za nekakve odluke koje cijenu fiksiraju na nerealne razine – naglasio je Vladimir Kuzmić, član Uprave Petrola.

Povodom aktualne Uredbe Vlade RH o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, svakom litrom prodanog goriva Petrolu se stvara gubitak od 0,7 do 1,7 kune po litri. Kuzmić je dodao i da je Petrol u proteklih šest mjeseci zabilježio 14,6 milijuna kuna gubitaka, a ako bi se ovakav model nastavio, gubici do kraja godine bili bi ‘enormni‘.

Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrola u Ljubljani, nakon sastanka je izjavila kako se nada rješenju koje će ponovno dovesti do nastavka održivog poslovanja Petrola Zagreb.

Iz Petrol grupe, svjesni tereta svjetske krize za građane, upozoravaju da ne mogu samo distributeri nositi teret niskih cijena naftnih derivata te očekuju da će ovime biti proporcionalno raspoređeno na sve dionike.

S obzirom na to da dolazi ogrjevna sezona i teško razdoblje, upozoravaju da resorno ministarstvo i energetski subjekti moraju zajedničkim snagama model koji će biti prihvatljiv i za građanstvo, ali i za poduzeća.

– Dobili smo dojam da je ministarstvo voljno posvetiti se rješavanju problema struje i plina. Obećano nam je da će se sigurno naći i neki model koji će omogućiti trgovcima naftnih derivata da mogu održivo poslovati – zaključio je Kuzmić.

U Hrvatskoj Petrol trguje naftnim derivatima, ostalim proizvodima od nafte, ukapljenim naftnim plinom i ostalim energentima, kao i trgovačkom robom. Poslovanje se odvija putem 202 benzinske postaje s ukupno 2.266 zaposlenih u Hrvatskoj.

Prema podacima Eurostata, grupa Petrol u Hrvatskoj dostiže 44-postotni tržišni udjel u količinama pri prodaji naftnih derivata, kao i 57,6-postotni tržišni udjel u količinama prodaje ukapljenog naftnog plina za industriju, promet i ostale potrebe. Time je pored Ine ključna za opskrbu naftnim derivatima u Hrvatskoj.

24. travanj 2024 14:09