Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hanfa Agro Investu odobrila izdanje korporativnih obveznica, prvo u ovoj godini

09. Lipanj 2022.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je u četvrtak Agro Invest Grupi prospekt u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem obveznica vrijednih do najviše 300 milijuna kuna, a riječ je o prvom ovogodišnjem izdanju korporativnih obveznica na Zagrebačku burzu. 

Kako se naovdi u pripćenju Hanfe, obveznice su nepodređene, s bezuvjetnim i neopozivim jamstvom, s fiksnom godišnjom kamatnom stopom, uz polugodišnju isplatu kamata i konačnim dospijećem 7 godina nakon dana izdanja.

Tvrtka iz Buzina nudi obveznice isključivo kvalificiranim ulagateljima, a bit će izdane i uvrštene u središnji depozitorij nematerijaliziranih vrijednosnih papira kojim upravlja SKDD na dan izdanja.

Agro Invest grupa vlasnik je devet tvrtki, čija je osnovna djelatnost poslovanja u poljoprivredno prehrambenom sektoru i ima 440 zaposlenika. Tvrtke u sklopu Agro invest grupe, među kojima su PPK Valpovo i PPK Orahovica te PD Modriča, svoju djelatnost obavljaju na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Osnovna područja poslovanja su u ratarskoj, stočarskoj i voćarskoj proizvodnji, uz ribnjačarstvo, gdje su tržišni lider u Hrvatskoj, a poslovanje čine i ratarska i stočarska kooperacija, silosno poslovanje, proizvodnja vina, stočne hrane i sjemenarstvo, navodi se na web stranici grupe.

Grupa je lani ostvarila poslovni prihod od 490 milijuna kuna, što je 21,3 posto više nego u 2020. Operativni troškovi iznosili su 352 milijuna kuna i bili su 9,4 posto viši. Neto dobit iznosila  je 71,8 milijuna kuna, što je čak 2 puta više nego u 2020., kada je ostvreno 23,2 milijuna kuna dobiti. 

Ovo je prvo uvrštenje korporativnih obveznica na uređeno tržište Zagrebačke burze u 2022. godini, ističe se u priopćenju Hanfe.

01. prosinac 2022 10:33