Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatski Telekom u devet mjeseci ove godine ostvario rast prihoda od 2,8 posto

31. Listopad 2022.
Kostas Nebis

Unatoč makroekonomskim izazovima, inflatornim pritiscima i dosad neviđenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom ostvario je dobre poslovne rezultate.

Kako navode u priopćenju, u devet mjeseci 2022. godine organski prihod rastao je za 2,8 posto na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Organska EBITDA AL  u trećem tromjesečju 2022. godine bila je manja za 2,2 posto, zbog viših troškova energije i inflatornih pritisaka na operativne troškove, dok je gledajući svih devet mjeseci 2022. zabilježen rast od 1,1 posto na 2,2 milijarde kuna, zbog dobrih rezultata u prvoj polovici 2022. godine.

U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6 posto, kao rezultat niže EBITDA AL-a i povećane amortizacije, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U  devet mjeseci 2022. godine organska neto dobit rasla je za 19,7 posto na 525 milijuna kuna, prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine nakon što je u prvoj polovici 2021. godine bila na vrhuncu.

Organska ulaganja dosegla su 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prvenstveno je odraz drugačije sezonalnosti razvoja mreže, pri čemu se radi o i dalje daleko najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji.

- Usprkos izazovnom makroekonomskom okruženju, inflatornim pritiscima i dosad nezapamćenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom zabilježio je dobre poslovne rezultate. U prvih devet mjeseci 2022. godine dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo, učvrstili lidersku poziciju mreže te smo predano nastavili sa svojim ulaganjima i izgradnjom optičke i 5G mreže u cijeloj Hrvatskoj, pružajući potporu rastućoj potrebi hrvatskog društva i gospodarstva za digitalizacijom - izjavio je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Kostas Nebis.

Kako navode, HT je usredotočen na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, posebno optičke i 5G mreže, koje su okosnica digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva, a  HT-ova FFTH mreža ostvarila je stopu rasta od 17 posto u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano optičko povezivanje za pola milijuna kućanstava.

Novi ugovori i ulaganje u održivost

Hrvatski Telekom, Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi Kolektivni ugovor koji je na snazi od listopada 2022. do kraja 2023. godine. U okviru novog Kolektivnog ugovora, koristeći među ostalim i mjere Vlade Republike Hrvatske, HT je povećao prosječna primanja svakog zaposlenika za ukupno 1.000 kuna neto mjesečno. Kolektivni ugovor uključuje i socijalnu komponentu, koja  zaposlenicima s najnižim neto plaćama, a koji su najviše pogođeni inflacijom, osigurava najviša prosječna povećanja primanja.

Hrvatski Telekom i Liburana, u stopostotnom vlasništvu društva Professio Energia sklopili su Sporazum o glavnim uvjetima za prvi korporativni virtualni ugovor o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora (vPPA) u Hrvatskoj. Nakon sklapanja ugovora Liburana/Professio Energia izgradit će vjetroelektranu ‘Mazin Gračac‘, koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora u količinama od 50 GWh godišnje i koja bi s radom trebala započeti u zadnjem tromjesečju 2024. godine.

U svom priopćenju iz HT-a su spomenuli i da provode strategiju održivog razvoja te da već drugu godinu za redom osvajaju nagradu ‘Hrvatski indeks održivosti‘ za doprinose društvu i predanost održivom razvoju.

- Cilj HT-a je nastaviti pozitivno utjecati na sva ESG područja kako izravnim doprinosima tako i upravljanjem cijelim lancem vrijednosti - navode. 

Navode i da su vidjeli priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za dioničare, a u devet mjeseci 2022. su proveli najveći otkup dionica u povijesti Društva, odnosno kupili su dodatnih 974.376 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi u okviru trenutačnog Programa otkupa dionica. Hrvatski Telekom platio je ekvivalentnu vrijednost od 179,5 milijuna kuna za stjecanje dionica Društva u izvještajnom tromjesečju, što je rast od 105,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

Uprava je u srpnju 2022. povukla 1.271.667 stečenih dionica Društva bez nominalne vrijednosti kupljenih u okviru Programa otkupa dionica. Time se ukupni broj dionica smanjio sa 80.047.509 na 78.775.842 dionice bez nominalne vrijednosti bez smanjenja temeljnog kapitala Društva, dok se sudjelovanje preostalih dionica u temeljnom kapitalu povećalo.

- Očekujemo stabilne prihode i EBITDA-u nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. godinu - navode u priopćenju, a kako vele,  izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljaju pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

19. travanj 2024 00:02