Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatsko-irska Fonoa u drugoj rundi financiranja prikupila 60 milijuna dolara

21. Srpanj 2022.
Fonao osnivači

Piše: Lucija Barišić

Irsko-hrvatska platforma za automatizaciju poreza Fonoa u drugoj rundi financiranja prikupila je 60 milijuna dolara, prenosi Techcrunch. Fonoa cilja na globalne tvrtke koje pružaju digitalne usluge, a svrha ove platforme je automatizacija procesa uključenih u upravljanje porezom na promet, PDV-om i porezom na robu i usluge. 

Fonoa, između ostalog, nudi i provjeru PDV identifikacijskih brojeva, što korisnicima ove platforme omogućuje da trenutno saznaju porezni status svojih dobavljača i kupaca kako bi mogli primijeniti pravu vrstu poreza na blagajni. Ova usluga značajno olakšava poslovanje velikih tvrtki koje obrađuju milijune transakcija u desecima zemalja svaki mjesec.

Industrija e-učenja je jedna od onih u kojima je Fonoa olakšala poslovanje. Naime, postoje razlike u porezivanju tečaja koji se održavaju uživo i onih koji su unaprijed snimljeni, pa se tako tečajevi koji se održavaju uživo ne oporezuju u Europskoj uniji, dok oni koji su snimljeni unaprijed podliježu oporezivanju. 

- Tvrtke koje se bave e-učenjem obično imaju korisnike u gotovo svakoj zemlji diljem svijeta, tako da možete vidjeti koliko bi resursa i truda bilo potrebno za izradu zakona u svakoj zemlji, što bi negativno utjecalo na njihovo globalno širenje. Ali s Fonoom, sve što je potrebno učiniti je uključiti minimalne razine transakcijskih podataka i naš porezni mehanizam automatski izračunava točan iznos i vrstu poreza - rekao je suosnivač Fonoe Filip Štruman za TechCrunch.

Fonoa je unaprijedila svoje poslovanje od toga da svojim API-jem pomaže tvrtkama da izračunaju porez, do sveobuhvatne platforme jednostavne za korištenje. 

- Sada nudimo potpunu platformu, potpunu uslugu i učinkovito korisničko sučelje s boljim dizajnom. Razlog za to je taj što naši primarni korisnici, porezni upravitelji ili porezni direktori, ne komuniciraju izravno s API-jem, stoga smo im željeli omogućiti da iskušaju sve Fonoine prednosti što je brže moguće, bez potrebe za velikom tehničkom podrškom - rekao je Štruman.

Nakon što je prije manje od godinu dana prikupila 20,5 milijuna dolara, broj zaposlenih u ovoj tvrtki povećao se na 130, a posluje u 20 zemalja. Tvrtku je osnovao je bivši generalni menadžer Ubera Hrvatska Davor Tremac, zajedno sa Filipom Štrumanom i Ivanom Ivankovićem. Registirana u Zagrebu i Dublinu, a Fonou koriste neke od velikih kompanija, poput Ubera i Zooma.

25. travanj 2024 10:02