Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HUP Udruga proizvođača lijekova: Indeksacija cijena generičkih lijekova je nužna

06. Travanj 2023.

Tijekom posljednjih pet godina na razini Europe generički su lijekovi smanjili troškove zdravstvenih sustava za 41 posto dok su istodobno povećali dostupnost terapija za 27 posto, pokazuju podaci koje je Teva pripremila u suradnji s IQVIA. Značajan rast ulaznih troškova u kombinaciji s postojećim modelom automatskog spuštanja cijena generičkih lijekova narušio je ovaj povoljan trend do granice održivosti, kako u Europskoj uniji, tako i u Hrvatskoj, upozorile su danas članice HUP-Udruge proizvođača lijekova.

S obzirom na rast ulaznih troškova i predložene modele određivanja cijena, proizvođači generičkih lijekova nalaze se u neodrživoj situaciji. Hrvatska, baš kao i ostatak Europe, izravne je posljedice već osjetila, no Hrvatska ipak ima bolju sliku zbog domaćih proizvođača koji drže jako dobar dio tržišta.

Nestašica lijekova učestala je tema posljednjih nekoliko mjeseci, a nedavno se najviše spominjala nestašica Klavocina do koje je, kako je danas potvrđeno, došlo zbog globalne nestašice aktivne supstance jer je u Europi sve rjeđi slučaj da zdravstveni sustavi imaju nekoliko dobavljača. Iako bi se situacija u nadolazećim mjesecima trebala normalizirati, zbog prevelike potražnje, a premalo dobavljača, situacija je takva kakva je.

I uistinu, zbog kontinuiranog pada cijena u posljednjih je pet godina svaki treći dan povučen jedan lijek s hrvatskog tržišta. Odnosno, zbog neodrživosti je povučeno oko 1500 lijekova te postojeće tržište generičkih lijekova ne može izdržati daljnje pritiske na cijene.

‒ Rješenje nećemo brzo naći, no možemo situaciju učiniti malo boljom. Trebamo podići cijene odmah, Njemačka je već u siječnju podigla cijene, a Portugal od početka ovog mjeseca ‒ poručili su iz HUP-a naglašavajući da je indeksacija potrebna samo za najjeftinije lijekove.

Dakle, kako tvrde, potrebno je dići cijenu svih generičkih lijekova na recept koji trenutno nisu obuhvaćeni ugovorima o javnoj nabavi za 13,2 posto.

Uz indeksaciju, neki od drugih konkretnih prijedloga HUP-a, a koji su se pokazali učinkovitima u drugim zemljama članicama EU, su i uvažavanje generičke terapije kao ključne te brže uvođenje generičkih i biosličnih lijekova u sustav, kao i promjene u javnoj nabavi kroz ‘multiwining“ sustav‘.

‒ Pametna javna nabava lijekova kroz ‘multiwinning‘ sustav nabave ustaljena je u EU jer takav sustav podržava tržišnu utakmicu i stimulira ostanak većine proizvođača u zdravstvenom sustavu RH te samim tim omogućuje redovitu opskrbu lijekovima i redovno funkcioniranje zdravstvenog sustava. Ovakav model već se i u RH koristi za bioslične lijekove te na taj način osigurava tržišno nadmetanje i povećava dostupnost terapija ‒ objasnili su iz HUP-a dodajući da je hitno uvođenje ovih mjera nužno.

19. travanj 2024 05:33