Tvrtke i tržišta
StoryEditor

INA sanirala plinsku bušotinu - Ivana D dovedena u trajno sigurno stanje

21. Lipanj 2023.
prirodni plin, nafta, bušotina, more, horizontfoto Shutterstock

Radovi trajne sanacije bušotine Ivana D uspješno su završeni. Sanacija je obavljena u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, najboljim industrijskim praksama te je sama bušotina dovedena u trajno sigurno stanje za ljude i okoliš, priopćili su iz INA-e.

Radovi su se odvijali ispod morske površine uz asistenciju ronilaca i nadzor robotske ronilice. Nakon postavljanja tri cementna čepa u samu bušotinu u ukupnoj debljini od 450 m, bušotinske zaštitne cijevi su odrezane na dubini od oko dva metra ispod morskog dna te je na nju postavljena zaštitna čelična kapa. Radovi su uključivali zamjenu oštećenih dijelova ušća bušotine, provjeru integriteta kanala bušotine, rezanje oštećene kolone zaštitnih cijevi, montiranje nove bušotinske glave te trajno izoliranje proizvodnog ležišta i kanala bušotine postavljanjem cementnih barijera u skladu s propisima.

Na sanaciji je bila angažirana iskusna međunarodna kompanija za ronilačke aktivnosti CNS koja je radove izvodila pomoću plovila GSP Falcon. Višenamjensko plovilo je na lokaciji provelo 47 dana, dok je ukupno trajanje aktivnosti bilo 59 dana. Ronilačka posada je brojala 33 člana od čega 12 stalnih ronioca u saturaciji dok su ostatak činili nadzornici i prateće osoblje. Posadu je činilo ukupno 115 osoba, a na cijelom projektu bila je uključena i nekolicina domaćih kompanija.

26. travanj 2024 08:04