Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Industrijske dionice u nevjerojatnom porastu, a tehnološki sektor i dalje u padu

01. Studeni 2022.
Mark Zuckerberg, izvršni direktor Mete

Alphabet, Amazon, Meta i Microsoft zajedno su izgubili više od 350 milijardi dolara tržišne kapitalizacije nakon zabrinjavajućih rezultata u trećem tromjesečju i ostatku godine. Između usporavanja rasta prihoda, ili pada u Metinom slučaju, i nastojanja da kontroliraju troškove, tehnološki divovi našli su se u nezavidnoj situaciji nakon neobuzdanog rasta u prošlom desetljeću. 

Rezultati za treće tromjesečje objavljeni su u kontekstu rastuće inflacije, kamatnih stopa i nadolazeće recesije. Ipak, Apple je jedna od rijetkih tvrtki koja se suprotstavila negativnom trendu s obzirom da je nadmašila očekivanja u pogledu prihoda i dobiti. Njihove su dionice prošli petak imale najbolji dan u više od dvije godine. 

Na suprotnom kraju spektra nalazi se Meta o kojoj smo nedavno pisali, čija je cijena dionica ove godine drastično pala. Facebookova matična tvrtka podbacila je u zaradi i zabilježila najniži prosječni prihod po korisniku u dvije godine i poručila da će prodaja pasti i u četvrtom tromjesečju. 

- Puno se stvari trenutno događa u poslu i u svijetu, pa je teško imati jednostavan odgovor poput onoga ‘učinit ćemo jednu stvar koja će riješiti sve probleme‘ - rekao je izvršni direktor Mete, Mark Zuckerberg u nedavnom razgovoru o zaradi tvrtke, prenosi CNBC. 

Big Tech je iznimno ovisan o rastu potrošnje 

Tehnološke dionice imaju dvostruki problem s ubrzanim rastom kamatnih stopa koji diktira FED. Prvi problem im je da njihova iznadprosječna tržišna valuacija ovisi o brzom rastu prometa i profitabilnosti koji su do sada bili dodatno generirani velikim količinama jeftinog novca. S višom kamatnom stopom nema više jeftinog novca i do izražaja dolaze stabilne cikličke industrijske dionice s pouzdanim dugoročnim poslovnim modelom i redovnim isplatama dividende. 

Drugi problem im je smanjenje potrošnje koje se događa nakon inflatornih kretanja koje sada prati i rast kamata pa se ljudi okreću štednji zbog nesigurnosti i neizvjesnosti recesije. Sve velike tech kompanije su iznimno ovisne o rastu potrošnje i svako njegovo usporavanje ili čak pad drastično utječe na njihove poslovne rezultate. To su ključni razlozi velikog pada vrijednosti njihovih dionica - smatra Milan Horvat, izvršni direktor tvrtke FIMA Plus. 

Dionice Mete imale su najgori tjedan od IPO-a tvrtke 2012. godine, izgubivši 24 posto u pet dana. Microsoft je pao za 2,6 posto u jednom tjednu, zbog pada od 7,7 posto prošle srijede nakon što je kompanija dala slabe smjernice za kraj godine i promašila procjene prihoda od poslovanja u oblaku (eng. cloud). 

Situacija nije puno bolja ni u Amazonu, koji je pao 13 posto. Sumorna prognoza za četvrto tromjesečje zajedno s dramatičnim usporavanjem njegove cloud jedinice uvelike je kriva za rasprodaju. Dok je Amazon Web Services zabilježio usporavanje rasta na 27,5 posto s 33 posto u prethodnom razdoblju, Googleova cloud grupa, koja je znatno manja, ubrzala je rast na gotovo 38 posto s oko 36 posto.

Aplhabet ne ostvaruje očekivane rezultate 

Google planira nastaviti s ulaganjem u cloud, ali namjerava i obuzdati ukupni rast broja zaposlenih u sljedećih nekoliko kvartala. 

- Uzbuđeni smo zbog prilike, s obzirom na to da su tvrtke i vlade još uvijek u ranim danima usvajanja javnog clouda, i nastavljamo ulagati u skladu s tim. I dalje smo usredotočeni na dugoročniji put do profitabilnosti -  rekla je Ruth Porat, financijska direktorica Alphabeta, tijekom konferencijskog poziva s analitičarima u utorak. 

Međutim, rezultati ostatka Googleovog matičnog Alphabeta daleko su od impresivnih. Osnovna djelatnost oglašavanja tvrtke tek je malo porasla, a YouTubeov prihod od oglasa pao je u odnosu na prethodnu godinu. Obrnuto je vrijedilo za Amazon, koji sustiže Google i Facebook u digitalnom oglašavanju. U Amazonovom oglasnom poslovanju, rast prihoda ubrzao se na 30 posto s 21 posto, nadmašivši procjene analitičara.

- Oglašivači traže učinkovito oglašavanje. Imamo mnogo prednosti za koje smatramo da će pomoći i potrošačima i našim partnerima poput prodavača i oglašivača - rekao je Brian Olsavsky, financijski direktor tvrtke.

‘Svijet nezaustavljivo ide u smjeru digitalizacije‘

Kako se ulagači i dalje odmiču od tehnologije, pronalaze prilike za zarađivanje novca u drugim dijelovima tržišta koji su prije zaostajali za softverskim i internetskim imenima. Dow Jones Industrial Average porastao je tri posto prošlog tjedna, četvrti tjedni rast zaredom za indeks. Prije 2021., Dow je bio slabiji od Nasdaqa pet uzastopnih godina.

- Mislimo da će tehnološki sektor u budućnosti ostati značajna grana svjetskog gospodarstva, možda i jača nego što je to bila dosad. Svijet nezaustavljivo ide u smjeru digitalizacije, povezanosti i automatizacije i teško da će gubitak vrijednosti tehnoloških kompanija utjecati na zaustavljanje tog trenda. Međutim, očekivanja rasta tih kompanija su pri vrhuncu bila ekstremno visoka, dok su kamatne stope bile izuzetno niske.

Pojava inflacije je potaknula centralne banke na podizanje kamatnih stopa kako bi usporili potražnju, a slabljenje potražnje istovremeno spušta i potražnju za proizvodima te uslugama tehnoloških kompanija. To su dva ključna razloga koja su utjecala na pad vrijednosti njihovih dionica. Naravno, u dugom roku će se ravnoteža pronaći negdje između optimizma i pesimizma - zaključio je Krešo Vugrinčić, voditelj odjela upravljanja imovinom u tvrtci InterCapital Asset Management. 

23. travanj 2024 16:35