Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Inflacija u SAD-u u ožujku porasla više nego što se očekivalo

10. Travanj 2024.

Potrošačke cijene u SAD-u porasle su više nego što se očekivalo u ožujku, i to ponajviše zbog porasta troškova benzina i smještaja, prenosi Reuters, zbog čega raste sumnja u to hoće li Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope u lipnju.

Prema podacima koje je u srijedu objavio Ured za radnu statistiku američkog ministarstva rada, indeks potrošačkih cijena porastao je 0,4 posto prošlog mjeseca, nakon što je istom stopom porastao i u veljači. Više od polovice tog povećanja odnosi se na troškove benzina i smještaja.

Na godišnjoj razini indeks potrošačkih cijena porastao je 3,5 posto, nakon rasta od 3,2 posto u veljači. Usporedbe radi, američka središnja banka cilja na stopu inflacije od 2 posto, a trenutna stopa inflacije koju Fed prati za donošenje odluka o monetarnoj politici znatno je iznad te razine.

S druge strane, ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će inflacija porasti 0,3 posto na mjesečnoj razini i 3,4 posto na godišnjoj razini.

Ne uključujući nestabilne komponente cijena hrane i energije, indeks potrošačkih cijena prošlog je mjeseca porastao 0,4 posto nakon sličnog rasta u veljači i siječnju, a na godišnjoj je razini porastao 3,8 posto, jednako kao i u veljači.

Fedu se ne žuri

Iako se godišnji porast potrošačkih cijena smanjio u odnosu na vrhunac od 9,1 posto zabilježen u lipnju 2022., dezinflacijski trend usporio je posljednjih mjeseci.

Isto tako, nakon prošlotjednog većeg rasta broja radnih mjesta od očekivanog u ožujku, kao i pada stope nezaposlenosti na 3,8 posto s 3,9 posto u veljači, neki ekonomisti sada očekuju da će Fed početi smanjivati kamatne stope tek u srpnju. Drugi pak i dalje vjeruju da će Fed krenuti s popuštanjem monetarne politike u lipnju.

Predsjednik Feda Jerome Powell više je puta rekao da se središnjoj banci SAD-a ne žuri sa snižavanjem kamatnih stopa, odnosno troškova zaduživanja.

Prema FedWatch Toolu grupe CME, barometaru za tržišna očekivanja promjena kamatnih stopa, financijska tržišta vide 56 posto vjerojatnosti da će Fed smanjiti kamate na sastanku od 11. do 12. lipnja.

Fed od srpnja prošle godine drži referentnu kamatnu stopu u rasponu od 5,25 do 5,5 posto, a od ožujka 2022. podigao ju je za 525 baznih bodova.

29. travanj 2024 17:23