Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Intercapital: Naši klijenti sve više ulažu u inozemne kompanije koje razvijaju AI

07. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Ne možemo pobjeći od priča o umjetnoj inteligenciji. Ono što je donedavno bilo rezervirano samo za tech entuzijaste, futurologe i scenariste sci-fi filmova, danas je ušlo ne samo u mainstream, nego i u srž svakog biznisa. Hoće li nas i koliko promijeniti AI (artificial intelligence), pitamo se svi, od novinarskih redakcija do proizvodnih pogona pa čak i poljoprivrednici gledaju kako ju i gdje mogu implementirati u svoje poslovanje.

Analitičari vjeruju da će AI imati veći učinak na način na koji živimo i radimo i od industrijske revolucije. Drugi su još entuzijastičniji, vjerujući da bi to mogao biti najznačajniji događaj u ljudskoj povijesti. Neki kažu da je to tehnologija koja se može smjestiti ‘negdje između vatre i motora s unutarnjim izgaranjem‘.

Alati koje pokreće umjetna inteligencija već su osvojili svijet. Instagramu je trebalo oko dvije i pol godine da dosegne 100 milijuna korisnika; TikTok je dostigao prekretnicu za devet mjeseci. ChatGPT-u je trebalo samo dva mjeseca, što ga čini najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom u povijesti.

Šest do sedam posto globalnog BDP-a

A kad je takva situacija, korporativni svijet je itekako otvorio oči. Tako analitičari iz Goldman Sachsa kažu da bi umjetna inteligencija mogla dodati šest do sedam posto godišnjem globalnom BDP-u u sljedećih 10 godina. Stoga je neizbježno da će ovaj megatrend imati seizmički učinak na ulaganja ne samo velikih igrača na tržištu, nego i pojedinačnih investitora.

Da je AI tehnologija koja će preokrenuti svijet i poslovanje među prvima je shvatio Elon Musk koji je uložio u OpenAI na samom početku sa Samom Altmanom, a kasnije je u tu kompaniju milijarde uložio i sam Microsoft. Ne ulažu samo takvi "igrači" na tržištu kapitala u AI kompanije, sve se više i malih ulagača okreće tim kompanijama, a takve trendove, čini se, prate i naši domaći ulagači.

- Da i naši klijenti ulažu u kompanije koje su na ovaj ili onaj način povezane sa AI-jem. To su najćešće velike i svima poznate kompanije kao što su Nvidia, Microsoft, Google i slične, a također smo vidjeli i povećan interes naših klijenata za manjim softverskim kompanijama kao što je c3.ai. Sve su to redom inozemne kompanije - odgovorili su nam u Intercapital Asset Managementa.

Na naš upit da "izračunaju" koliki bi prinos neki ulagač ostvario da je krajem prošle godine uložio u primjerice OpenAI, odgovorili su nam da "bilo kakva analiza prošlog prinosa ove ili drugih kompanija, posebice u primjerice posljednjih pola godine, nije relevantna za donošenje buduće investicijske odluke i može jedino izazvati FOMO (fear of missing out), a koja nije zdrav razlog za donošenje investicijske odluke.

Buduće perspektive

- Investitori odluku moraju donesti na temelju očekivanja buduće perspektive poslovanja, a uzimajući u obzir i valuaciju kompanije i očekivanja buduće valuacije. Dobra odnosno perspektivna kompanija nije nužno i dobra investicija, posebno u kraćem roku - poručuju iz Intercapitala.

Inače, postoji mnogo načina kako svoj investicijski portfelj obogatiti AI-jem. Možete ulagati u tvrtke koje izrađuju AI hardver, razvijaju AI rješenja ili prodaju AI razvojne alate. Također možete ulagati u tvrtke koje učinkovito iskorištavaju tehnologiju za izradu boljih proizvoda, poboljšanje marketinga ili povećanje učinkovitosti.

No, jasno, svatko tko želi prihvatiti ovaj pristup trebao bi biti oprezan. Iako je potencijal uzbudljiv, tehnologija još nije u potpunosti usavršena i postoje mnoge stvari koje ne razumijemo. Velika je i vjerojatnost da sve kompanije koje se bave AI-jem neće preživjeti. Zato je važno zapamtiti da je najsigurnija opcija kad je ulaganje u pitanju - diverzifikacija. Kao i spremnost na određenu volatilnost.

28. travanj 2024 01:32