Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Izravna ulaganja: Izgleda da je najveći inozemni ulagač u Hrvatsku Pavao Vujnovac

27. Listopad 2024.
Pavao Vujnovac, vlasnik Energia Naturalis grupe
Iako to ne možemo tvrditi s punom sigurnošću, podaci o inozemnim izravnim ulaganjima u prvih pola godine u Hrvatsku sugeriraju da je upravo Vujnovac zaslužan za to što je najviše ulaganja stiglo iz Švicarske

Iako je hrvatska ekonomija mala, pa je još relativno nedavno iskusnom poslovnom novinaru bilo relativno lako mnogim statističkim podacima pridružiti stvarno ‘ime i prezime‘, kako se domaće gospodarstvo sve više integrira u međunarodne tokove, to je teže dokučiti tko i što stoji iza nekog statističkog podatka.

Tako je HNB nedavno objavio statistiku izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku za prva dva ovogodišnja tromjesječja koja kazuje da je u prvih šest mjeseci ove godine izravnih ulaganja bilo 954 milijuna eura, što je prilično visok iznos. U cijeloj prošloj godini, za ilustraciju, izravna ulaganja iznosila su 1,26 milijardi eura, što je na godišnjoj razini bio najviši iznos u posljednjih deset godina. Kad se detaljno analiziraju HNB-ovi podaci, moglo bi se zaključiti (premda ne s punom sigurnošću) kako je za visok iznos inozemnih izravnih ulaganja u prvoj polovini ove godine najzaslužniji – Pavao Vujnovac.

Inozemna izravna ulaganja, naime, obuhvaćaju vlasnička ulaganja (koja su u promatranom razdoblju iznosila simboličnih sedam milijuna eura), zadržanu dobit (234 milijuna eura) te dužničke odnose između vlasnički povezanih rezidenata i nerezidenata, na što se odnosilo oko 713 milijuna eura, od čega blizu 90 posto na horizontalno povezane tvrtke. Kad tim podacima dodamo i one da je najviše inozemnih ulaganja došlo iz Švicarske (695 milijuna eura) te da se gotovo pola ukupnih ulaganja odnosilo na djelatnost opskrbe električnom energijom i plinom, logično nam je to povezati s činjenicom da je Vujnovac ranije ove godine osnovao privatni investicijski holding sa sjedištem u Švicarskoj na koji je prenio udjele u kompanijama u kojima je dotad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba.

A za ljetošnje Vujnovčevo preuzimanje većinskog vlasništva Fortenove pretpostavljamo da neće biti zabilježeno u HNB-ovim statistikama, nego kao malteško ulaganje u Nizozemsku, gdje je sjedište tvrtke Iter BidCo (vlasnice Fortenove) u kojoj je Vujnovčev Open Pass (registriran na Malti) većinski dioničar.

27. listopad 2024 07:02