Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jamie Dimon (JPMorgan Chase): Recesija će pogoditi američko gospodarstvo za šest do devet mjeseci

11. Listopad 2022.

Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon predviđa da će se američko gospodarstvo iduće godine suočiti s recesijom i upozorava da bi pad mogao izazvati ‘paniku‘ na kreditnim tržištima i izbrisati dodatnih 20 posto s vrijednosti američkih dionica, objavio je Financial Times. 

Dimonovi komentari o ekonomiji, čije izjave pomno prate brojni ulagači, dolaze nakon sličnih primjedbi i prognoze milijarderskog investitora Kena Griffina prošlog mjeseca i ukazuju na sve veći konsenzus među velikim igračima s Wall Streeta o vjerojatnosti recesije u SAD-u. U nedavnom intervjuu za CNBC, Dimon je naveo rastuće kamatne stope i rusku invaziju na Ukrajinu kao glavne čimbenike koji povećavaju rizik od pada 2023. godine. 

- Ovo su vrlo, vrlo ozbiljne stvari, za koje mislim da će vjerojatno gurnuti SAD i svijet (makar Europa već je u recesiji) u neku vrstu recesije šest do devet mjeseci od sada - rekao je Dimon.

Indeks S&P 500 nastavit će padati

Dodao je da su rani znakovi nevolje očiti u financijskom sustavu, ukazujući na depresivno tržište IPO-a i dužničkih poslova s visokim prinosom te predviđa da će se problemi ubrzo proširiti na druga područja. 

- Mjesto gdje ćemo vjerojatno vidjeti više pukotina i možda malo više panika su kreditna tržišta - komentirao je. U lipnju je Dimon upozorio na gospodarski ‘uragan‘, a nedavno je ponovno potaknuo ulagače da budu ‘vrlo, vrlo oprezni‘. 

- Ako vam treba novac, idite ga skupiti - komentirao je. Dimon za najnižu vrijednost referentnog indeksa dionica S&P 500, koji je ove godine pao za više od 20 posto, smatra da bi mogla dodatno padati ‘za dodatnih 20 posto‘. 

- Mislim da će sljedećih 20 posto biti mnogo bolnije od prvih. Povećanje stopa za dodatnih 100 baznih bodova puno je bolnije od prvih 100 jer ljudi na to nisu navikli - poručio je Dimon. 

JPMorgan, najveća američka banka po imovini, u petak će objaviti dobit. Analitičari očekuju da će JPMorgan i druge velike banke zajedno izdvojiti više od četiri milijarde dolara za pokrivanje potencijalnih gubitaka od loših zajmova, što je znak rastućeg pesimizma za američko gospodarstvo. 

‘Svijet ne proizvodi dovoljno nafte i plina‘ 

Znamo da je SAD najveći svjetski proizvođač nafte, proizvodeći 18,9 milijuna barela goriva dnevno, prema Energy Information Administrationu (EIA). Međutim, SAD je također najveći svjetski potrošač nafte pa je njen izvoz ograničen. Za usporedbu, de facto lider OPEC-a i veliki izvoznik nafte, Saudijska Arabija proizvodi 10,8 milijuna barela nafte dnevno, ali troši samo 3,2 milijuna dnevno, izvoćei ostatak, navodi EIA.  

Makar SAD uistinu ima ogromne rezerve energije, izvoz industrije doseže maksimalne razine i ne može se povećati preko noći, rekli su američki proizvođači iz škriljevca za Financial Times u poslijednjih nekoliko mjeseci. Dimonovi komentari došli su nekoliko dana nakon što su se OPEC i njegovi saveznici složili smanjiti proizvodnju nafte, kao odgovor na slabiju globalnu ekonomiju. 

Iz Bijele kuće su komentirali da je američki predsjednik Joe Biden ‘razočaran kratkovidnom odlukom‘. 

Janet Yellen, američka ministrica financija, dijeli mišljenje s Bidenom te je za FT u nedjeljnom intervjuu rekla da je odluka OPEC-a ‘beskorisna i nemudra‘. Yellen je to komentirala uoči tekućih godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu ovog tjedna, gdje će rastuća inflacija biti ključna tema rasprave. 

Dimon je za CNBC rekao da trenutačno postoji dugoročni problem da svijet ne proizvodi dovoljno nafte i plina, ne bi li se smanjila upotreba ugljena i prešlo na obnovljivu energiju. Opisao je to pitanje kao ‘kritično‘ i rekao da ‘ovo treba tretirati gotovo kao pitanje rata u ovom trenutku, ništa manje od toga‘. 

 

 

30. svibanj 2024 04:39