Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jan de Jong: Geotermalna toplina za grijanje staklenika može biti konkurentska prednost Hrvatske

25. Ožujak 2022.
Jan de Jong

U rujnu 2020. godine, nizozemski poduzetnik i direktor Webpower Adrije Jan de Jong osnovao je agrotehnološku tvrtku CROP Hrvatska za korištenje moderne tehnologije u poljoprivredi zajedno s Jerkom Trogrlićem, direktorom agencije za odnose s javnošću Vajt. Ideja im je spojiti dva potencijala – hrvatsku poljoprivrednu tradiciju te moderne nizozemske tehnologije za staklenike – kako bi potakli održivu proizvodnju rajčica u Hrvatskoj, lokalno zapošljavanje, ali i izvoz hrvatske hrane. To nastoje postići uz 18 milijuna eura vrijednu greenfield investiciju u staklenik za uzgoj rajčica opremljen najsuvremenijom nizozemskom tehnologijom.

Do sada im je najveći izazov predstavljao pronalazak zemljišta gdje bi smjestili svoj prvi staklenik, no nakon nekoliko mjeseci potrage ipak su uspjeli pronaći top tri lokacije koje zadovoljavaju uvjete dobre prometne povezanosti, 12 hektara zemljišta te prihvatljive cijene energije. Iako još uvijek nisu donijeli konačnu odluku, čini se da bi za svoj staklenik s rajčicama mogli izabrati – Bjelovar.

Naime, u Velikom Korenovu pokraj Bjelovara gradit će se nova geotermalna bušotina iz koje će se grijati i poslovna zona. S obzirom na to, iz CROP-a vide priliku da svoje staklenike lociraju upravo tamo te za njihovo grjianje koriste upravo geotermalnu toplinu.

– Sada kada Bjelovar ulazi u sljedeću fazu korištenja geotermalnog potencijala za poljoprivrednu industriju, definitivno možemo zaključiti da ovaj grad ispunjava mnoge zahtjeve koje tražimo pri odabiru lokacije za razvoj staklenika – rekao je de Jong ističući oduševljenje napretkom u Bjelovaru.

Druge dvije lokacije koje su ušle u uži izbor su Virovitica i Grubišno Polje, no kako kaže de Jong, na tim bi mjestima koristili toplinu iz postrojenja na biomasu, a ne geotermalnu toplinu.

image

Jerko Trogrlić i Jan de Jong

– Mnogi staklenici u Europi, posebice u Nizozemskoj, griju se izgaranjem plina. Korištenjem geotermalne topline u Hrvatskoj za zagrijavanje naših staklenika možemo uzgajati povrće na mnogo održiviji i isplativiji način. To bi moglo dovesti do stvarne konkurentske prednosti za Hrvatsku – kaže de Jong.

Osim korištenja suvremenih tehnologija za proizvodnju, investicijom se planira i zapošljavanje oko 70 ljudi. O daljnjim planovima, uključujući i financiranje i arhitektonski razvoj, razmišljat će nakon što odaberu točnu lokaciju za razvoj staklenika.

– Pronalaženje pravog mjesta u ovom je trenutku najvažnije. Nakon što se to riješi, uvjereni smo da će sljedeći koraci, uključujući financiranje, puno papirologije i izgradnja, ići prema planu – smatra de Jong.

16. travanj 2024 00:30