Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jeff Bezos poručuje: Klonite se velikih izdataka i skupih artikala

15. Studeni 2022.
Jeff Bezosfoto Shutterstock

Osnivač Amazona Jeff Bezos nedavno je u ekskluzivnom intervjuu za CNN upozorio potrošače i tvrtke da bi trebali razmisliti o odgađanju velikih kupnji u nadolazećim mjesecima jer se globalno gospodarstvo suočava s padom i mogućom recesijom. Bezos je također pozvao ljude da odgode izdatke za skupe artikle poput novih automobila, televizora i kućanskih aparata, napominjući da je odgađanje velikih kupnji najsigurniji način da se zadrži nešto novaca u slučaju dugotrajne ekonomske krize. 

U međuvremenu, mala poduzeća vjerojatno žele izbjeći velike troškove ili akvizicije tijekom nestabilnosti u kojima se nalazimo, dodao je Bezos. Ako dovoljno potrošača slijedi njegov savjet, to bi moglo značiti i nižu prodaju za Amazon, diva e-trgovine kojeg je osnovao i koji je stvorio većinu njegovog bogatstva. 

U ponedjeljak smo prenijeli vijest da Amazon planira smanjiti broj zaposlenih, otpuštajući deset tisuća radnika, što je najveće smanjenje u povijesti tvrtke. To je dodatak prethodno najavljenom zamrzavanju zapošljavanja u korporativnoj radnoj snazi. Tvrtka je odmah iza Walmarta po broju zaposlenih u SAD-u.

Iz Amazona su u listopadu rekli da očekuju da će prodaja u zadnja tri mjeseca ove godine biti znatno ispod očekivanja Wall Streeta. Slabija prognoza uslijedila je jer rastuća inflacija i strahovi od prijeteće recesije opterećuju odluke potrošača o kupnji jer se Amerikanci više fokusiraju na putovanja i objedovanje vani, a manje na kupnju diskrecijske robe.

Smanjite rashode

Dionice tvrtke pale su za više od 40 posto jer skok cijena i promjena ponašanja kupaca opterećuju Amazon i širi tehnološki sektor. Bezos je rekao da vjerojatnost pogoršanja ekonomskih uvjeta čini razboritim uštedjeti nešto novca.

Prošlog mjeseca, Bezos je tvitao upozorenje svojim sljedbenicima na Twitteru, preporučujući im da smanje rashode. Savjeti su bili namijenjeni vlasnicima tvrtki i potrošačima, rekao je Bezos u intervjuu.

Mnogi možda sada osjećaju nevolju, dodao je, ali ustvrdio je da kao optimist vjeruje da američki san ‘jest i da će biti još ostvariviji u budućnosti‘ - predviđajući da bi tijekom njegova života putovanje u svemir moglo postati široko dostupno za javnost.

Iako američko gospodarstvo nije u recesiji, gotovo 75 posto ispitanika u nedavnoj anketi CNN-a reklo je da se osjeća kao da jest. Plaće su porasle, ali nedovoljno da ponište inflaciju, ponajviše visoke cijene potrepština poput hrane, goriva i skloništa. Ni za one koji su uložili u dionice ovo nije bila sjajna godina, a to je posebno teško umirovljenicima koji žive od svojih ulaganja.

Drugi poslovni čelnici objavili su slične poruke o gospodarstvu posljednjih mjeseci. Izvršni direktor Tesle i Twittera Elon Musk prošlog je mjeseca priznao da je potražnju za Teslama bilo ‘malo teže‘ postići i primijetio je da Europa i Kina doživljavaju ‘svojevrsnu recesiju‘. Musk je također upozorio da Tesla neće ispuniti cilj rasta prodaje.

Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon u listopadu je također prestrašio tržište dionica rekavši da bi recesija mogla pogoditi SAD za samo šest do devet mjeseci.

26. srpanj 2024 09:24