Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Klub milijardera]: Infobip - zbog ekspanzije poslovanja rekordan gubitak u 2021.

10. Studeni 2022.
Suvlasnici Infobipa Roberto Kutić, Silvio Kutić, Izabel Jelenić

Konsoliodirani rezultati poslovanja potvrdili su da je prvi hrvatski jednorog, vodnjanski Infobip, i prošle godine nastavio ubrzanu ekspanziju. Opet je među najbrže rastućim kompanijama. Brže su rasli samo zakupci LNG terminala u Omišu – nove tvrtke MVM CEEnergy Croatia i MET Croatia energy trade,  trgovac plinom Energia naturalis, trgovac električnom energijom Gen-I Hrvatska, dvije turističke kompanije – Valamar i Plava laguna – koje su skočile zbog niske baze prihoda u 2020. i ITX Hrvatska, tvrtka nastala objedinjavanjem svih Zarinih tvrtki u jednu.

Infobip je, dakle, povećao prihode sa 5,33 milijardi kuna na 9,13 milijardi, više od 71 posto. Međutim, pritom je učetverostručio gubitak – sa 272 milijuna kuna na 1,15 milijardu kuna, što je rekordni gubitak za 2021. među svim  kompanijama u Hrvatskoj.

Većina povećanja troškova u odnosu na 2020. koji su uzrokovali povećanje gubitka prije oporezivanja odnosi se na računovodstveno obračunate troškove, u skladu s računovodstvenim politikama, a koji nisu povezani s odljevom novca i nemaju utjecaja na novčani tok. Čine ih primarno amortizacija goodwilla i troškovi financiranja, odgovaraju iz Infobipa i daju razradu troškova:

Amortizacija goodwilla prema našoj računovodstvenoj politici (UK GAAP) povećala se za 32 milijuna eura u odnosu na 2020. Troškovi kamata na OEP investiciju koje moramo obračunavati, ali nisu novčani odljev, povećali su se 37 milijuna eura u odnosu na 2020., s obzirom da se investicija dogodila u drugoj polovici 2020. godine pa smo tek u 2021. godini obračunali cjelogodišnji iznos kamata.

Na to se – objašnjavaju iz Vodnjana - nadovezuju i ostali efekti koji su utjecali na iznos gubitka prije oporezivanja u 2021.:

  • Zbog povećanih investicija u istraživanje i razvoj te geografsku ekspanziju poslovanja dobit prije kamata, poreza i amortizacije bila je manja 27 milijuna eura u odnosu na 2020.
  • Jednokratni troškovi vezani za troškove financiranja, akvizicija, integracija i transformacije te tečajnih razlika veći su za deve milijuna eura u odnosu na godinu prije.
  • Ostali troškovi financiranja povećali su se 12 milijuna eura u odnosu na 2020. godinu zbog novog duga koji je korišten za financiranje akvizicija, stoji u odgovoru iz Infobipa.

Veliki rast gubitaka u ovoj fazi ubrzanog rasta kompanije ne mora biti opasan. Ipak, valja napomenuti kako kompanija prošle godine nije iskazala operativnu dobit.

Ekskluzivnu listu kluba milijardera sa 95 najvećih sustava i samostalnih tvrtki ekskluzivno donosimo u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lider

Sutra: Pogledajte top 10 najmoćnijih domaćih poduzetnika

26. studeni 2022 10:46