Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Končar radi na novom generatoru za tržište Japana, vrijednost projekta skoro 1,5 milijuna eura

28. Veljača 2024.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARAfoto Pixsell

Končar je sklopio ugovor za projektiranje, proizvodnju i ispitivanje novog kompaktnog generatora, u suradnji s austrijskim turbinskim partnerom za potrebe male hidroelektrane Chidori u Japanu. Trenutna vrijednost opreme i usluga projekata za tržište Japana koji su trenutno u realizaciji iznosi gotovo 1,5 milijuna eura, a isporuka generatora planirana je do kraja 2024. godine. Nastavno na to, samo ispitivanje na hidroelektrani i puštanje u pogon planirano je do sredine 2025. godine, kažu iz Končara.

Inače, riječ je o suradnji koja je započela još 2011. godine isporukom kompakt generatora za malu hidroelektranu u Turskoj, a s kojom je domaća tvrtka 2020. godine isporučila četiri kompakt generatora za tržište Gruzije. Nakon prvog projekta za projektiranje, proizvodnju i ispitivanje generatora za malu hidroelektranu Shin Sakagami u Japanu, Končar je nastavio sa širenjem poslovanja na tržištu Japana s navedenim novim ugovorom.

- Grupa Končar iznimno se ponosi ukazanim povjerenjem od strane partnera, koje je izgrađeno tijekom dugog niza godina i utemeljeno na tradiciji kvalitete i pouzdanosti Končarevih visokotehnoloških proizvoda i rješenja. Navedeno prvenstveno potvrđuju upravo ugovaranja ovakvih složenih projekata koji zbog specifičnosti tržišta predstavljaju značajan tehnički i logistički izazov te samim time svrstavaju Končar u globalni vrh proizvođača u sektoru elektroenergetike.

U ovom konkretnom slučaju do posebnog izražaja dolazi i Končareva izrada custom made proizvoda i rješenja, budući da je riječ o ugradnji u hidroelektranu sa specifičnim ograničenjima. Naime, generator je dizajnom i masom morao biti prilagođen za transport i ugradnju na terenu, pri čemu je tehnički ured uspješno dizajnirao generator, i elektromagnetski i konstrukcijski, po mjeri krajnjeg kupca unatoč striktnim zahtjevima, potvrdivši još jednom zavidne kompetencije i konkurentnost - rekli su iz kompanije za Lider. 

Hidroenergetski potencijal

Objašnjavajući o kakvoj je suradnji riječ s naglaskom na činjenicu da je Končar dosad isporučio više od 175 kompaktnih generatora za hidroelektrane, dodali su da je u Japanu riječ o specifičnoj suradnji jer se komunikacija s timom tamošnjih inženjera provodi preko konzultantskih kuća iz Azije s kojima uspješno surađuju od 2021. godine kada je ugovoren prvi projekt za to tržište. 

- Končar kontinuirano ulaže u razvoj i poboljšanje konkurentnosti svojih proizvoda i tehničkih rješenja, a među recentnijim primjerima značajnih iskoraka u očuvanju okoliša i poticanju održivog razvoja hidroenergetskog potencijala posebno se ističe razvoj potopljenog kompaktnog agregata za male hidroelektrane s niskim padom vode. Ukratko, riječ je o tehnološkoj prekretnici i oglednom primjeru razvoja vlastitih inovativnih rješenja Končara.

Kompaktni generator i turbina rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod koji se može nakon isteka životnog vijeka reciklirati, a njegov rad niti u slučaju havarije ne zagađuje okoliš. Ovaj tip razvijenog agregata namijenjen je globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, a ugradit će se u sklopu MHE Otočac, čije se puštanje u pogon očekuje do kraja ove godine - zaključuju iz Končara.

24. travanj 2024 09:37