Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kreće izgradnja Orbicovog logističko-distributivnog centra u Zdenčini

28. Lipanj 2023.
DAN VELIKIH PLANOVA 2019 PANEL 1 Branko Roglićfoto Ratko Mavar

Orbico grupa uskoro konačno kreće s gradnjom logističko-distributivnog centra u Zdenčini koji je odavno najavljen. Razlog kašnjenja početka gradnje leži u upotpunjavanju dokumentacije za izdavanje dozvola, kako je za Lider rekao vlasnik Orbico grupe Branko Roglić.

- Sada smo konačno riješili papirologiju i nastavljamo našu investiciju u Zdenčini. Uz onaj u Dugopolju izgrađen prije nekoliko godina s tim projektom u Zdenčini zaokružujemo rješenje za najveći problem distribucije u Hrvatskoj, a to je visoko izražena sezonalnost – kaže Roglić.

Kada se započelo s projektom, procijenjeno je da će vrijediti 40 milijuna eura, no vrlo je moguće da će ipak biti nešto skuplji zbog rasta troškova gradnje. Najprije će u Zdenčini, mjestu koje se nalazi između Zagreba i Karlovca, biti izgrađena prva faza Orbicovog novog logističkog centra na oko 40 tisuća kvadrata. U drugoj fazi centar će se proširiti na dodatnih 20 tisuća kvadrata. Prvotno je useljenje bilo planirano početkom slijedeće godine, no zbog kašnjenja izgradnje iz spomenutih razloga useljenje će vjerovatno biti prolongirano za par mjeseci.

Inače, više od pola godine prije pokretanja projekta u Zdenčini razmatrale su se i druge lokacije – u Svetoj Nedelji i u blizini mađarsko-hrvatske granice. Na kraju su u Orbicu zaključili da najviše prednosti kompanija ostvaruje izborom Zdenčine.

Logističko-distributivni centar u Zdenčini Orbico grupa će graditi u suradnji s developerima jer se taj model, kaže Roglić, pokazao kao najisplativiji. Naime, kompanija ne podiže kredite za projekte nego ga financiraju developeri koji, kada izgrade centar, iznajmljuju ga Orbicu, dok Orbico pak snosi troškove tehnološki najsuvremenije opreme. Tako će biti i sa tim projektom u Zdenčini, a nakon nekog vremena najam će zamijeniti vlasništvom u Zdenčini za određenu cijenu koju s developerima dogovore prije gradnje.

26. travanj 2024 21:04