Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Krenula otpuštanja zaposlenika u Rusiji, IBM, Microsoft i Ikea prvi dijele otkaze

17. Lipanj 2022.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, malo koja svjetska kompanija nije najavila obustavljanje izvoza u Rusiju, povlačenje svojih proizvoda i usluga s ruskog tržišta, prekid ulaganja ili pak privremeno zatvaranje svojih ureda u Rusiji. Unatoč smanjenom opsegu poslovanja, sve su one nastojale zadržati svoje zaposlenike u postojećim uredima u Rusiji i isplaćivati im plaće, smanjene ili jednake. Međutim, izgleda da si to tehnološki giganti IBM i Microsoft te trgovine namještaja Ikea nakon skoro četiri mjeseca rata više ne mogu, ili ne žele priuštiti.

Naime, kako prenosi Business Insider, izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna u dopisu je 30. svibnja najavio zatvaranje poslovanja u Rusiji, kao i da će tamošnja radna snaga biti otpuštena.

– Naši kolege u Rusiji su, bez svoje krivnje, prošli mjesece stresa i neizvjesnosti. Svjesni smo da su ove vijesti teške i želim ih uvjeriti da će IBM nastaviti stajati uz njih i poduzeti sve razumne korake kako bi im pružio podršku i učinio njihov prijelaz što lakšim – nastojao je Krishna utješiti nekoliko stotina IBM-ovih zaposlenika u Rusiji, čije poslovanje u Rusiji prema njegovim riječima 'nije veliko' i bazira se na izgradnji infrastrukture i softvera.

S druge strane, Microsoftov glasnogovornik prošlog je tjedna za Business Insider najavio njihovo značajno smanjenje poslovanja u Rusiji, dok je za Bloomberg potvrdio da Microsoft zbog toga otpušta 400 zaposlenika u Rusiji. Prodaju novih proizvoda i usluga u Rusiji obustavili su još u ožujku, ali su i dalje opsluživali postojeće klijente te su im uredi bili otvoreni. Sada su svoje poslovanje u Rusiji odlučili svesti gotovo na nulu.

– Kao rezultat promjena u gospodarskim izgledima i utjecaja na naše poslovanje u Rusiji, donijeli smo odluku da značajno smanjimo svoje poslovanje u Rusiji. Nastavit ćemo ispunjavati naše postojeće ugovorne obveze s ruskim kupcima dok obustava nove prodaje ostaje na snazi – rekli su iz Microsofta u službenom priopćenju, dodajući da usko surađuju sa zaposlenicima koji su pogođeni ovim valom otkaza kako bi 'osigurali da se prema njima postupa s poštovanjem' i da imaju njihovu punu podršku u ovim teškim vremenima.

Da će otpustiti dio svojih radnika u Rusiji, iako se još ne zna koliko točno, upravo je najavila i Ikea, započevši proces prodaje svoje četiri tvornice u Rusiji koje su od ožujka bile zatvorene, kao i njihovih 17 poslovnica u Rusiji. Tada su naglasili da će zaposlenici i dalje dobivati plaće.

Zalihe namještaja planiraju rasprodati, i dalje neće uvoziti niti izvoziti Ikeine proizvode u i iz Rusije i Bjelorusije, a trajno će zatvoriti i svoje prodajne i logističke urede u Moskvi i Minsku.

– Nažalost, okolnosti se nisu popravile i razorni rat se nastavlja. Poduzeća i lanci opskrbe diljem svijeta jako su pogođeni i ne vidimo da je moguće nastaviti s radom u skorije vrijeme. Ovaj proces je trenutno u tijeku i sve radnje i donesene odluke bit će vođene vrijednostima Ikee. Podržavat ćemo naše ljude najbolje što možemo – stoji u priopćenju Ikee.

Otkaze je počela davati i njemačka softverska tvrtka SAP SE koja je u travnju počela 'uredno napuštati' svoje poslovanje u Rusiji, ukidajući prvo usluge u oblaku, a potom i on-premise podršku. SAP-ovih gotovo 1300 zaposlenika u Rusiji ostat će bez posla, a kako je rekao njihov glavni financijski direktor Luka Mucić, nekima od njih ponudit će mogućnost rada 'na međunarodnoj razini'.

– Za sada to ne nudimo masovno za naše zaposlenike, ali postoje pojedinačni slučajevi gdje neki od naših zaposlenika rade iz inozemstva – rekao je Mucić za Bloomberg.

Chip Bergh, izvršni direktor Levi Straussa, rekao je ovog mjeseca da još uvijek plaćaju svojih 800 i više zaposlenika u Rusiji, ali dodao je da kako stvari sada stoje, nije izgledno da će uskoro ponovno raditi u punom opsegu.

McDonald's je već napustio Rusiju i prodao svu svoju imovinu u zemlji, no zaposlenike ipak nisu otpustili. Njihovi bivši radnici sada su zaposlenici prvih poslovnica ruske verzije McDonald'sa otvorenih prije nekoliko dana u Moskvi i okolici pod novim imenom i logotipom, ali na istim lokacijama, s istom ponudom hrane te istim osobljem, izvijestila je Hina.

Još 200.000 radnika prijete otkazi

Mnoge multinacionalne kompanije nastavljaju isplaćivati plaće radnicima u Rusiji unatoč obećanjima da će obustaviti sve aktivnosti u toj zemlji nakon invazije na Ukrajinu. Prema analizi Financial Timesa, minimalno 206.000 ruskih zaposlenika i dalje prima plaće zapadnih kompanija, a taj je broj vjerojatno i veći budući da neke kompanije, poput Yum Brandsa (vlasnik KFC-a) i Coca-Cole, nisu otkrile plaćaju li još uvijek svoje osoblje u Rusiji ili ne.

Dok poslodavci s tzv. bijelim ovratnicima kao što su Boston Consulting Group, Linklaters i McKinsey premještaju osoblje na pozicije u drugim državama, radnici u sektoru proizvodnje i maloprodaje mogli bi uskoro snositi najveći teret gubitka radnih mjesta.

A s obzirom na to da rat u Ukrajini ne jenjava i multinacionalne kompanije ne pronalaze načine (niti razloge) za ponovnim pokretanje poslovanja u Rusiji, Rusi se s pravom pribojavaju masovnih otpuštanja. Ipak, čini se da su se ruske vlasti pripremile i na takav scenarij, barem donekle. Gradonalečnik Moskve Sergej Sobjanin je, naime, u ponedjeljak izjavio da su vlasti odobrile plan potpore otpuštenim radnicima vrijedan 3,36 milijardi rubalja, odnosno 41,4 milijuna dolara, osiguravajući im privremene poslove i usvajanje novih vještina.

13. travanj 2024 19:39