Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kristian Korunić i Danijel Močibob (Evoluta): Susjedi u koroni osmislili vječne vanjske kuhinje od betona

18. Svibanj 2024.
Kristian Korunić i Danijel Močibob s izložbenim primjerkom nagrađene betonske kuhinjefoto Valentina Beg
Mlada porečka tvrtka proizvodi jedinstvene kuhinje za vanjsku upotrebu od specijalnog betona. Armiranje staklenim nitima umjesto klasične čelične armature omogućuje pet puta veću nosivost od klasičnog betona, pa su kuhinjske ploče debele samo dva i pol centimetra praktički neuništive, a i jednostavne za montažu, što je posebna prednost za kampove, koji su već prepoznali novi proizvod. A rastu i izvozne ambicije

U doba korone i lockdowna ljudi su održavali komunikaciju na razne načine. Tako su se i porečki susjedi Kristian Korunić i Danijel Močibob počeli redovito družiti svaku večer. U redovitome polusatnom terminu pretresali su dnevne aktualnosti, a tu se rodila i ideja o pokretanju zajedničkog biznisa. Taj polusatni brainstorming nastavljen je do danas, kad njihova tvrtka Evoluta proizvodi jedinstvene betonske kuhinje namijenjene otvorenim prostorima koristeći se vlastitom tehnologijom EvolutaCONCRETE.

Močibob je diplomirao na Građevinskom fakultetu u Rijeci, magistrirao u Njemačkoj, a doktorirao u Švicarskoj. U poslu s primjenom stakla u graditeljstvu je ‘oduvijek‘, s iskustvom iz renomiranih kompanija: radio je na razvoju avionskih krila za Solarimpulse (avion koji je preletio cijeli svijet na solarnu energiju), razvijao je staklene fasade otporne na bombaške napade, fasade koje proizvode električnu energiju, primjenjivao staklene fasade kao protupotresne elemente… I onda se vratio u Poreč, gdje ima svoju konzultantsku tvrtku specijaliziranu upravo za betonske konstrukcije.

Korunić je pak konzultant, koji je posao investicijskog savjetnika najprije brusio u jednoj banci, a zatim osnovao svoju tvrtku Moneo savjetovanje, koja se orijentirala na stalne klijente koje je stekla u proteklih četrnaest godina. U sklopu suradnje s Marservisom, koji je za Maistru razvio katamaran od sto mjesta sa solarnim panelima i biovlaknima, došao je do pisanja projekata EU-a za istraživačke projekte.

Prve kuhinje za kampove

I tako se posložila priča, prisjeća se Korunić: – Odlučili smo da ćemo raditi nešto s betonom, ali da bismo bili ozbiljni, morali smo otvoriti poduzeće, što smo i učinili u siječnju 2021. I onda smo krenuli: počeli smo se igrati tim materijalom i izrađivati nekakve betonske ploče – navodi Korunić dok nas vodi kroz mali proizvodni kompleks smješten u masliniku u Filipinima nadomak Poreču i pokazuje prve probne primjerke betonskih ploča.

– Jedan prijatelj pitao nas je bismo li mogli napraviti betonske stolove za restoran koji je opremao. Pristali smo. Najprije smo nabavili vojni šator pa ga smjestili kod drugog prijatelja te proizveli prvih sedam velikih masivnih stolova. Onda smo u svibnju 2022. pronašli ovaj prostor i unajmili ga. Te jeseni sudjelovali smo na ‘Design Districtu‘ u Rovinju, međunarodnom sajmu namještaja i uređenja interijera za turizam. Na temelju nogara koje smo imali Danijel je skicirao kuhinju, na brzinu smo napravili ploču, montirali je, ugradili bolji lavandin i to je bilo to – govori Korunić.

Na vlastito iznenađenje, za tu prvu vanjsku kuhinju, koju su nazvali JAZZ, dobili su glavnu nagradu za dizajn. Nagrada je pridonijela vidljivosti, pročulo se da neka tvrtka u Poreču proizvodi betonske kuhinje. U to je vrijeme Valamar tražio dobavljača za vanjske kuhinje uz mobilne kućice u kampu. Zidanje na licu mjesta nije dolazilo u obzir jer bi kamp za to vrijeme bio neupotrebljivo gradilište. Slovenci su pak radili s klasičnim betonom, pa su njihove kuhinje težile više od tone i trebalo ih je ugrađivati autodizalicama, za što u kampu nije bilo mjesta. Zato je posao preuzela Evoluta. Svih osamnaest kuhinja napravljeno je u hali, dopremljeno u kamp i ondje je svaka montirana i spojena na vodu za pola sata. Tako je Evoluta postala prva tvrtka na širem tržištu koja ima betonske vanjske kuhinje namijenjene za kampove.

Onda su počele narudžbe, ali proizvodnja je ograničena na najviše stotinjak kuhinja na godinu. Zato su već kupili zemljište od 6000 kvadrata u obližnjoj Poslovnoj zoni Buići, gdje planiraju uskoro postaviti montažni objekt od oko tisuću četvornih metara u kojem bi mogli realizirati narudžbe za sljedeću sezonu; godišnji kapacitet povećao bi se na 300 – 500 kuhinja...

Cijelu poduzetničku priču Kristiana Korunića i Danijela Močiboba pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
31. svibanj 2024 19:47