Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Lagani rast u EU-u i regiji: Slovensko tržište vrijednošću izvoza nadmašilo talijansko

15. Srpanj 2023.

Hrvatski robni izvoz nastavlja pozitivan trend rasta, pa smo tako, prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost izvoza povećali za 6,7 posto (na 9,6 milijardi eura) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati za travanj, kad smo u izvozu ostvarili 1,8 milijardi eura, slabiji su za 3,2 posto u odnosu na ožujak ove godine. Pala je u tome mjesecu i vrijednost uvoza, i to za 9,1 posto, međutim, prema prvim DZS-ovim rezultatima za prvih pet mjeseci, ukupna vrijednost uvoza porasla je za 1,4 posto, na 16,5 milijardi eura.

U prva četiri mjeseca ukupna pokrivenost uvoza izvozom iznosi 58,4 posto, što je za tri i pol posto manje nego u istome lanjskom razdoblju, kad je iznosila 60,5 posto. Međutim, rezultati za prvih pet mjeseci pokazuju da je pokrivenost bolja za 2,8 posto s obzirom na to da je u prvih pet mjeseci prošle godine iznosila 55,4 posto.

Najveći izvozni rast prema kategorijama proizvoda u prva četiri mjeseca zabilježili su duhan i piće (36 posto), zatim strojevi i prijevozna sredstva (31 posto), a najveći pad životinjska i biljna ulja i masti (46 posto) te proizvodi i transakcije (49 posto).

Na gotovo svim svjetskim tržištima hrvatski su izvoznici povećali vrijednost izvoza, izuzev zemalja OPEC-a, gdje je u prva četiri mjeseca ta vrijednost bila za 3,7 posto manja, ali uvoz je bio za 10 posto veći.

Izvoz u zemlje članice EU-a porastao je u prva četiri mjeseca za 7,7 posto, na 5,25 milijardi eura, i to najviše na tržištima Grčke (91 posto), Finske (41 posto), Danske (21 posto) i Nizozemske (30 posto).

U prvih pet mjeseci u članice EU-a izvezeno je robe u vrijednosti od 6,6 milijardi eura ili pet posto više nego u istome razdoblju prošle godine, a vrijednost uvoza iz Europe porasla je za 4,8 posto, na 12,6 milijardi eura.

I dalje je najveći hrvatski trgovinski partner Njemačka, gdje smo u prva četiri mjeseca vrijednost izvoza povećali za 4,6 posto. Na drugome je mjestu Slovenija, koja je s 886 milijuna eura i 13 postotnim rastom prestigla Italiju. Izvoz u Italiju pao je za 6,1 posto, na 881 milijun eura, u Austriju za 7,5 posto i Mađarsku za 11,2 posto.

U regiji su hrvatski izvoznici porasli za ukupno 11 posto, s time da je najveći skok zabilježen u prva četiri mjeseca u izvozu u Srbiju – njegova vrijednost porasla je za 20 posto, na 433 milijuna eura.

28. travanj 2024 14:12