Tvrtke i tržišta
StoryEditor

M&A: Ne jenjava glad ulagača za malim i srednjim tvrtkama

05. Travanj 2023.

U očekivanju objave vrijednosti transakcije u najavljenom i od europskih regulatora dopuštenom Googleovu preuzimanju Photomatha, svakako najvažnije i najveće vijesti koja je u posljednjih godinu-dvije obilježila hrvatsko tržište spajanja i preuzimanja (M&A), ispod radara prolazi da je to tržište posljednjih mjeseci izrazito aktivno i dinamično na razini malih i srednje velikih tvrtki. Konzultanti koji se bave tom vrstom transakcija kažu da među preuzimačima nema na vidiku straha od recesije, rasta kamatnih stopa i geopolitičkih nesigurnosti pa vjeruju da će ova godina biti još i bolja ili u najgorem slučaju jednako dobra kao prošla, koja je za većinu njih bila najbolja i brojem transakcija i ostvarenim cijenama.

A već početkom ove godine, jednako kao potražnja, dobra je i ponuda malih i srednje velikih tvrtki koje traže ili nove vlasnike ili strateške partnere koji će im omogućiti brži razvoj i proboj na nova tržišta. Praćenjem domaćeg tržišta M&A-a u posljednjih smo nekoliko mjeseci zabilježili dvadesetak spajanja i preuzimanja, pri čemu su mete, a najčešće i preuzimači, bile male i srednje tvrtke.

– Mete za preuzimanje te veličine zanimljive su private equity fondovima u procesu okrupnjavanja, velikim hrvatskim tvrtkama prilika su za rast putem akvizicije, kao i stranim kompanijama za ulazak na hrvatsko tržište. Dakle, može se zaključiti da tu postoji formirano prilično veliko tržište. Također, za tu grupu biznisa postoji osigurana podrška putem većeg broja srednjih i velikih M&A tvrtki koje vode kompletan proces prijenosa poslovanja i to su osnovni razlozi rasta broja transakcija u protekle dvije godine – obrazlaže Nikola Oršanić, konzultant u Consultariumu.

Nema nasljednika

Na web-stranici Centra za obiteljska poduzeća i prijenos poslovanja (CEPRA) trenutačno je oglašena prodaja deset tvrtki, od kojih su četiri već prodane. Riječ je o posve različitim vrstama biznisa, ali razlog prodaje većini je zajednički – odlazak u mirovinu. To je ujedno i glavni trend koji obilježava hrvatsko tržište M&A-a ne samo u ovoj godini već i barem za desetak idućih. Oršanić procjenjuje da je u Hrvatskoj blizu 30 tisuća tvrtki i/li obrta čiji su vlasnici stariji od 55 godina, od kojih mnogi nemaju nasljednike koji bi preuzeli njihov biznis. Prema njegovu iskustvu, takve tvrtke preuzimaju isključivo domaći igrači, uglavnom druge tvrtke, a znatno rjeđe fizičke osobe, jer na tržištu ‘još nije razvijena svijest o ulasku u poduzetništvo preuzimanjem postojećeg poslovanja‘ kao što je na razvijenim tržištima, gdje su fizičke osobe čak pretežiti preuzimači mikrobiznisa.

Noviji trend koji se na hrvatskom tržištu M&A-a lagano širi akvizicijska je aktivnost domaćih, i to ne iz redova onih najvećih, kompanija na stranim tržištima.

– Raduje nas porast interesa hrvatskih klijenata za preuzimanja izvan Hrvatske u idućih 12 do 18 mjeseci. Pritom prije svega govorimo o respektabilnim tehnološkim i industrijskim tvrtkama te distributerima koji ciljaju na preuzimanja veličine pet do 50 milijuna eura i sebe vidimo kao aktivne sudionike tih procesa u svojstvu savjetnika kupaca – kaže nam Andrej Grubišić, partner u tvrtki Grubišić & Partners, koja je već u prvom ovogodišnjem kvartalu potpisala tri transakcije, od čega je jedna bila Spanova akvizicija estonske tvrtke. U drugom kvartalu u njoj očekuju realizaciju najmanje još tri transakcije, od kojih će jedna biti akvizicija za hrvatskoga klijenta iz tehnološkog sektora u SAD-u.

Cijeli članak možete pročitati u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera 

21. travanj 2024 01:13