Tvrtke i tržišta
StoryEditor

M+ Grupa: Uspješan start prve korporativne zelene obveznice u Hrvatskoj

29. Srpanj 2022.
Darko Horvat

Kvalificirani investitori upisali su u utorak ciljani iznos od 40 milijuna eura obveznica povezanih s održivim poslovanjem M+ Grupe, kojoj je cilj smanjiti emisiju stakleničkih plinova i povećati udio žena u upravljanju

Očekivalo se da će prvu korporativnu zelenu obveznicu na hrvatsko tržište kapitala plasirati neka od velikih tvrtki iz energetskog sektora, pa se prije godinu-dvije u tom kontekstu spominjao HEP. Nagađalo se i da bi prva to mogla učiniti tvrtka Professio Energia. Zamalo je prva to učinila CIAK Grupa, koja je u travnju ove godine izvijestila da razmatra izdavanje i uvrštenje obveznica povezanih s održivim poslovanjem, ali ta je kompanija od toga ipak privremeno odustala 's obzirom na trenutačno eksterno okružje, bitno promijenjene uvjete financiranja te referentne kamatne stope na dugogodišnje obveznice'.

I onda je s pionirskim korakom prije nekoliko dana iznenadila tvrtka Meritus ulaganja (dioničko društvo za upravljanje društvima M+ Grupe), koja je na javnom pozivu na upis obveznica povezanih s održivim poslovanjem kvalificiranim investitorima u utorak alocirala obveznice u iznosu od 40 milijuna eura, odnosno 300 milijuna kuna, što je bio i ciljani iznos izdanja.

U ovom izdanju vrijednosnice za hrvatsko tržište kapitala, M+ Grupa obvezala se smanjiti svoje ugljične emisije za 25 posto te povećati zastupljenost žena u upravljačkim timovima na 51 posto. Ne ispune li se postavljeni ciljevi održivosti, ulagačima će se uz kamatu od 4,25 posto isplatiti dodatnih 0,75 postotnih poena.

Nominalni iznos jedne obveznice iznosi sto tisuća eura, a prinos je 4,25 posto. Dan izdanja obveznica je danas, a dan dospijeća glavnice na isti datum 2027. godine. Kamata će se isplaćivati polugodišnje, a otplata glavnice jednokratno, po dospijeću.

– Ljudi su uvijek bili u fokusu našeg poslovanja – naši zaposlenici, klijenti i njihovi korisnici. To je razlog zašto su nam ESG kriteriji od presudne važnosti za uspjeh. Društveni aspekt, koji uključuje rodnu i svaku drugu ravnopravnost, nam je iznimno važan kao multikulturalnoj grupi i globalnom igraču koji iz 14 država posluje na 58 tržišta i pruža usluge na 32 jezika. Uz društveni aspekt, neizbježno je povezan i utjecaj na okoliš, budući da naš rastući broj zaposlenika utječe na okoliš. Vodeći računa o prijetnji klimatskih promjena, predano ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva koji su postavljeni za ovu obveznicu – rekao je predsjednik Uprave M+ Grupe Darko Horvat.

Glavni cilj financiranja izdavanjem zelenih obveznica je prikupljanje sredstava za ulaganja u projekte koje izdavatelj namjerava provesti kako bi svoje poslovanje učinio društveno odgovornim. Tvrtka Meritus ulaganja ta sredstva namjerava utrošiti u smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 15 posto te u povećanje zastupljenosti žena u upravljačkim timovima M+ Grupe na najmanje 47 posto do kraja 2024. godine.

Obveznice će biti uvrštene na domaće tržište kapitala nakon odobrenja uvrštenja Zagrebačke burze, a očekuje se da će to biti najkasnije 3. kolovoza ove godine.

25. travanj 2024 21:47