Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Macola dobiva konkurenciju: Švicarski Dufry i Benettonov Autogrill zajedno na tržištu ‘putovanja u pokretu‘

13. Srpanj 2022.
Autogrill restoran

U svjetlu svih dramatičnih događaja u Europi i svijetu ispod radara prolazi jedna od najvažnijih poslovnih vijesti ove godine - spajaju se švicarski duty-free trgovac Dufry, u vlasništvu konzorcija Advent International Corporation, koji je inače prisutan u najvećim svjetskim zračnim lukama, i Autogrill, talijanska tvrtka za posluživanje hrane na odmorištima duž talijanskih autocesta, koja je u vlasništvu talijanske milijarderske obitelji Benetton. Ovim spajanjem stvorit će se novi igrač na tržištu putovanja u pokretu, kako se službeno naziva taj segmet industrije, a nova će kompanija, prema procjenama analitičara, vrijediti čak šest milijardi dolara.

Spajanje neće biti najjednostavnija poslovna operacija i provest će se u dvije faze. Prvo će vlasnici Dufryja preuzeti 50,3 posto udjela u Autogrillu, dok će Benettonovi za to dobiti 0,158 novih dionica Dufryja za svaku dionicu Autogrilla. Nakon toga će korporacija koja kontrolira Dufry predati ponudu za ostatak Autogrilla ovisno o tome na koliko će se procijeniti vrijednost tvrtke koja se sada kreće negdje između dvije milijarde eura i 2,2 milijarde eura. Naravno, ova potonja transakcija pitat će se i druge dioničare, ali već je sad poznato da će Benettonovi kraju imati oko 25 posto udjela u zajedničkom poslovanju.

Nova tvrtka će u budućnosti kombinirati Dufryjevih 1700 lokacija u zračnim lukama u više od 60 zemalja s Autogrillovim 3500 prodajnih mjesta uz ceste, željezničke stanice i zračne luke u više od 30 zemalja, a plan je da nakon što zaokruži Stari kontinent, novospojena kompanija proširi svoju prisutnost u SAD-u, Aziji, Latinskoj Americi, Africi i na Bliskom istoku.

Spajanje s poslovne strane znači da će se tvrtki vjerojatno smanjiti operativni troškovi, pogotovo tamo gdje se već preklapaju, prvenstveno u Europi i Sjevernoj Americi, a moglo bi pomoći novom konglomeratu da pregovara o povoljnim najamninama, kupovnim cijenama i logističkim troškovima. Novim konglomeratom upravljat će Dufryjev glavni izvršni direktor Xavier Rossinyol, a Alessandro Benetton bit će imenovan počasnim predsjednikom Dufryja. Obitelj Benetton će također imenovati dvojicu svojih rukovoditelja za zamjenike predsjednika. Izvršni direktor Autogrilla Gianmario Tondato bit će imenovan voditeljem operacija u Sjevernoj Americi. Hoće li im na meti biti Macola i drugi restorani po hrvatskim autocestama ili lokali u domaćim zračnim lukama, zasad nije poznato.

Unatoč konstantnom kaosu u zračnim lukama diljem Europe, industrija putovanja snažno se oporavlja nakon dvogodišnjeg pandemijskog razdoblja, a broj putnika u zračnom prometu sada se približava razinama prije pandemije. U tom kontekstu Dufry i Autogrill "mogli bi ostvariti operativne dobitke" u kombinaciji, poručili su analitičari.

Inače, ovo je drugi veliki posao u posljednjih nekoliko mjeseci za Benetton obitelj, obzirom da su početkom ove godine preuzeli upravljanje obiteljskim holdingom Edizione Holding SpA koji je sada upravitelj dijela talijanskih autocesti. Benettonovi su se u travnju dogovorili s Blackstone Inc. da privatiziraju operatera autocesta Atlantia SpA, procjenjujući operatera autocesta na 19 milijardi eura.

20. travanj 2024 15:08