Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Marović: Hrvatska je jedno od najbrže rastućih private equity tržišta u srednjoj i istočnoj Europi, došli smo uz bok Estoniji

18. Svibanj 2023.
Mirna Marović

– Hrvatska se je već visoko pozicionirala po privlačenju private equity i venture capitala u regiji, zahvaljujući brojnim uspješnim pričama poput jednoga Rimca i Infobipa, ali i članovima CVCA, fond menadžerima koji upravljaju s više od 3,2 milijarde eura kapitala. Malo tko zna da su private equity i venture capital ulaganja u Hrvatskoj postala značajna pokretačka snaga gospodarstva i da su takva ulaganja premašila 2,5 milijarde eura u protekle dvije godine. Hrvatska je jedno od najbrže rastućih tržišta u srednjoj i istočnoj Europi po brzini rasta, došli smo uz bok Estoniji – istaknula je Mirna Marović, predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital Asocijacije (CVCA) na otvorenju LP-GP Networking eventa.

Dubrovnik je ugostio investicijsku elitu private equity i venture capital fond menadžera (GP) ‘tešku’ više od četiri milijarde eura, što je vrijednost gotovo dva Pelješka mosta, na skupu su i njihovi kranji ulagači (LP), čiji iznos kapitala pod upravljanjem višestruko premašuje i hrvatski BDP.

Organizator LP-GP Networking eventa, Hrvatska Private Equity i Venture Capital Asocijacija (CVCA) ističe da su investitori imali priliku dobiti ekskluzivan uvid u potencijal Hrvatske i regije u stvaranju jednoroga, uspješnom skaliranju startupova te prilikama koje za hrvatske uspješne poduzetnike.

Među govornicima bili su i potpredsjednica Europske investicijske banke Gelsomina Vigliotti te regionalna direktorica Europske banke za obnovu i razvitak Victoria Zinchuk, dviju institucija ključnih u potpori razvoja tržišta rizičnog kapitala u Hrvatskoj, regiji, ali i Europi.

Od istaknutih govornika u Dubrovniku je i Nenad Marovac, osnivač i glavni partner DN Capitala i jedan od najuspješnijih venture capital ulagača u Europi koji je ‘stvorio‘ čak 10 jednoroga diljem svijeta.

– Primjeri ulaganja fondova rizičnog kapitala nisu samo u naše jednoroge poput Rimca i Infobipa, te visokotehnološke kompanije. Primjere nalazimo na svakom koraku, primjerice odlazak u pekarnu (Mlinar ili Pan-Pek), trgovinu (Studenac) ili privatnu zdravstenu ustanovu – većinom su to tvrtke koje su primile takva ulaganja – kazala je Marović.

18. travanj 2024 00:37