Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Michał Kȩdzia: Studenac će do kraja ove godine otvoriti 120 novih dućana i zaključiti tri akvizicije

24. Travanj 2023.
Michal Kedziafoto Ratko Mavar

- Gospodarstva CSEE regije i dalje ostvaruju dobre rezultate, unatoč zabrinutostima u vezi s geopolitičkim napetostima i stalnim inflatornim pritiscima. Ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen domaće će tržište učiniti još atraktivnijim za financijske investitore - objasnio je u ponedjeljak u Zagrebu na neformalnom druženju s novinarima Michal Kedzia, partner za Adria regiju u private equity kompaniji Enterprise Investors.

Objašnjavajući trenutno stanje njihovih kompanija na domaćem tržištu, Kedzia je naglasio da s obzirom na veličinu pojedinačnih lokalnih gospodarstva posebno žele razmotriti mogućnosti ulaganja u tvrtke koje nude platforme za širenje unutar regije i izvan nje. Puno je sektora, dodaje, zanimljivo i vrijedno ulaganja, ali oni već imaju postavljene mete i vrlo su konzervativni po pitanju mijenjanja tih uvjeta.

Još ništa od prodaje Intersporta 

Kao tvrtka nastavit će s ulaganjima u uspješna poduzeća sa snažnim izgledima na domaćem, regionalnom i izvoznom tržištu, samostalnim ulaganjima i dodacima postojećim tvrtkama iz njihovog portfelja u širokom spektru industrija.  

Podsjećamo, Enterprise Investors jedna je od najvećih private equity kompanija u srednjoj i istočnoj Europi, a od osnivanja 1990. godine prikupila je sredstva za devet fondova čija vrijednost kapitala iznosi više od 2,5 milijardi eura. Ti fondovi investirali su 2,2 milijarde eura u 151 društvo iz raznih sektora te izlaskom iz 135 društava ostvarili povrat od 4,2 milijarde eura. Na prostoru Hrvatske, kompanija je poznata po preuzimanju slovenskog Intersporta, hrvatskog Studenca, Lonije i Pan-Peka. 

- Prošle je godine Studenac otvorio 70 novih dućana, a do kraja 2023. otvorit će ih 120. Što se Intersporta tiče, EBITDA je prije preuzimanja iznosila četiri milijuna eura, a krajem 2022. digli smo tu brojku na blizu deset milijuna. Ipak, teško je reći kada će biti spreman za prodaju s obzirom na stanje gospodarstva, ali smo zadovoljni rastom tvrtke - rekao je Kedzia i dodao da ćemo do kraja polugodišta saznati koje tri nove akvizicije čekaju Studenac u 2023. godini. 

25. travanj 2024 05:09