Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Microsoft zaposlio bivšeg šefa OpenAI-ja Sama Altmana

20. Studeni 2023.
Sam Altman

Microsoft je zaposlio bivšeg izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana i suosnivača Grega Brockmana. Altman nije dugo bio bez posla, s obzirom da je otpušten iz OpenAI-ja u petak, a već danas ima novo radno mjesto. 

Podsjećamo, otpušten je nakon što je odbor rekao da ‘više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI‘. Nakon pregovora o potencijalnom povratku u kompaniju, izvršni direktor Microsofta Satya Nadella najavio je da će se i Sam Altman i Greg Brockman pridružiti Microsoftovom novom naprednom timu za istraživanje umjetne inteligencije, objavio je The Verge. 

- Izuzetno smo uzbuđeni što možemo podijeliti vijest da će se Sam Altman i Greg Brockman, zajedno s kolegama, pridružiti Microsoftu kako bi vodili novi napredni tim za istraživanje umjetne inteligencije. Radujemo se što ćemo brzo krenuti kako bismo im osigurali resurse potrebne za njihov uspjeh - rekao je Nadella. 

U objavi na X-u, Altman je priznao da se pridružuje Microsoftu citirajući Nadellu, rekavši da se ‘misija nastavlja‘. Nadella je odgovorio dajući neke naznake o tome kako vidi Altmanovu ulogu u Microsoftu.

- Tijekom godina naučili smo puno o tome kako osnivačima i inovatorima dati prostor za izgradnju neovisnih identiteta i kultura unutar Microsofta, uključujući GitHub, Mojang Studios i LinkedIn, i veselim se što ćete i vi učiniti isto - napisao je Nadella. 

Altman je pregovarao o povratku na mjesto izvršnog direktora OpenAI-ja, ali četveročlani odbor OpenAI-ja odbio je odstupiti i dopustiti mu da se vrati, prema više izvora koji su razgovarali s The Vergeom.

Partnerstvo se nastavlja 

Bivši izvršni direktor OpenAI-ja, Sam Altman, navodno je nedavno ulagačima ponudio prilagođene, Nvidijine konkurentske AI Tensor Processing Unit (TPU) čipove, prema The New York Timesu. TPU projekt nosio je kodni naziv ‘Tigris‘, privlačeći brojne istaknute venture tvrtke, pa čak i interes Microsofta, prema Bloombergu.

Microsoft je sada formirao novi napredni istraživački tim za umjetnu inteligenciju koji će uključivati ​​Altmana i Brockmana. Velike se promjene događaju samo tjedan dana nakon što je Microsoft objavio da je napravio vlastiti prilagođeni AI čip koji se može koristiti za treniranje velikih jezičnih modela i potencijalno izbjegavanje skupog oslanjanja na Nvidiju. Microsoft je također izgradio vlastiti CPU temeljen na Armu za poslovanje u oblaku. Oba prilagođena silikonska čipa dizajnirana su za napajanje Azure podatkovnih centara.

Podsjećamo, Microsoft još uvijek ulaže nekoliko milijardi dolara u OpenAI, a procijenjena vrijednost investicije je oko deset milijardi dolara. Microsoft je ekskluzivni partner u oblaku OpenAI-ja, a Microsoftove usluge u oblaku pokreću sva OpenAI-jeva radna opterećenja u proizvodima, API uslugama i istraživanju.

- Ostajemo predani našem partnerstvu s OpenAI-jem i imamo povjerenja u naš proizvodni plan, našu sposobnost da nastavimo s inovacijama sa svime što smo najavili na Microsoft Igniteu, te u nastavak podrške našim klijentima i partnerima. Veselimo se što ćemo upoznati Emmetta Sheara i novi rukovodeći tim OAI-ja i raditi s njima - zaključuje Nadella. 

05. svibanj 2024 08:19