Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Moira Homan (Podravka): Strane radnike pripremamo za rad kod nas još u njihovim zemljama

14. Travanj 2024.
Moira Homanfoto Ratko Mavar

Nedavno je osvanula vijest da je domaća grupacija za savjetovanje o ljudskim potencijalima Selectio dodijelila čak šesnaest certifikata ‘Equal Pay Champion‘. Tvrtke su tim certifikatom, koji se vodi krilaticom ‘Jednaka plaća za jednak rad‘, proglašene predvodnicama na dugom putu prema smanjenju razlike u plaćama. Jedna od njih je i Podravka. No nije to prvi certifikat te vrste za Podravku, koja drugu godinu zaredom nosi titulu ‘Poslodavca partnera‘ za izvrsnost u upravljanju ljudskim potencijalima, a već je dvije godine i ponosna nositeljica certifikata ‘Mamforce‘ koji se dodjeljuje tvrtkama koje provode obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima i razvijaju organizacijsku kulturu pravičnosti.

Da bismo doznali kako kompanija osigurava visoke standarde na tom području, uputili smo se na njezinu zagrebačku adresu na kojoj smo razgovarali s direktoricom sektora Upravljanje ljudskim resursima Moirom Homan.

Kako komentirate nagradu ‘Equal Pay Champion‘?

– Podravka doista prednjači prema parametrima vezanima uz jednaku plaću za jednak rad u Europi i Hrvatskoj. U tvrtki je rodni jaz u plaćama 2,2 posto, što je fantastičan rezultat. On ne proizlazi iz nejednake plaće, nego iz toga što i dalje imamo veći postotak muškaraca na visokim pozicijama. I dalje se trudimo i usmjereni smo prema tome da žene budu na visokim funkcijama u kompaniji te da se omoguće jednaki izgledi za razvoj karijere, napredovanje, povećanje plaća i nagrađivanje jer svi ti parametri zajedno ulaze u politiku jednakih plaća. Proveli smo mnogo inicijativa i sve smo te ideje ugradili u procese, što je znatno smanjilo razlike, zato možemo reći da smo u politici ravnopravnosti perjanica u društvu.

To se slaže i s europskom direktivom?

– Apsolutno. Nama je to svjetionik koji nas vodi dalje, ali rekla bih da smo i u podacima ispred toga. Biti dobar u nečemu jest izvrsno, ali održati taj parametar i postati još bolji – to je teško. Zato nam je sada velik izazov da dosljedno nastavimo pokrenute aktivnosti.

Nedostaje li vam radne snage?

– Nedostaje radne snage i u Hrvatskoj i u Europi, ali Podravka uspješno zapošljava radnike iz različitih izvora. Većina je naših tvornica u Koprivnici, ondje nam je jedan izvor radne snage, no oslonili smo se i na izvore u dalekim zemljama, pa tako zapošljavamo oko 160 ljudi iz jedanaest stranih zemalja, najviše iz Nepala i Tanzanije. Radnike vrlo brzo integriramo, prilagođavamo svojim tehnologijama. Mnogi od njih imaju potrebne kvalifikacije za obavljanje posla kod nas, ali često im je strana razina automatizma i tehnološke sofisticiranosti naših tvornica.

Kako strane zaposlenike uvodite u posao?

– Trudimo se taj proces započeti dok je radnik još u svojoj zemlji. Naprimjer, već smo pokrenuli online tečajeve hrvatskoga jezika. Također smo počeli stvarati digitalne sadržaje svojih tvornica kako bismo strane radnike virtualno proveli kroz njih, pokazali im strojeve na kojima će raditi. Oni se pripremaju za rad kod nas i dok su u svojoj zemlji. Kada dođu u Hrvatsku, već počinje integracija u ovdašnji život, pa tako u dan-dva nauče gdje mogu posjetiti liječnika, gdje otvoriti bankovni račun, gdje kupiti hranu i slično. Nakon toga se nastavljaju kulturna integracija i integracija vezana baš uz radno mjesto. Radnici dobivaju mentore, od kojih su neki i sami bili strani radnici, a sada su već dulje kod nas, znaju naš jezik, procedure i način rada te vrlo rado sudjeluju u integraciji novih zaposlenika.

A kako u Podravci privlače domaću radnu snagu, posebno mlade, kako educiraju zaposlenike i koliko su im podigli plaće, pročitajte u ostatku intervjua dostupnog u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

14. travanj 2024 12:32