Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Moslavina voće nije promijenila fizičke vlasnike, samo je došlo do reorganizacije ulaskom u sastav Enna Fruita

03. Ožujak 2023.
Pavao Vujnovacfoto Ratko Mavar

Enna Fruit preuzela je vlasništvo nad tvrtkom Moslavina voće od tvrtke Joqa, kako je objavio Lider, no praktično nije došlo do nikakve promjene vlasništva kada govorimo o fizičkim licima.

Naime, vlasnici tvrtke Joqa koja je prepustila tvrtku Moslavina voće su Josip Jurčević, Pavo Vujnovac i Damir Spudić koji su ujedno vlasnici i tvrtke Enna Fruit koja je preuzela Moslavina voće. Zanimalo nas je što je razlog takvog preslagivanja, a iz tvrtke Enna Fruit su nam rekli da je riječ o internoj reorganizaciji objasnivši i razlog zašto su se odlučili na to:

– Enna Fruit za potrebe svojih kupaca mora osigurati preko 13 tisuća tona jabuke godišnje. Moslavina voće je jedan od najvećih proizvođača jabuke u Hrvatskoj gdje je trenutno 160 hektara površine pod nasadom u punom rodu različitog sortimenta: gala, zlatni delišes, crveni delišes, fuji, breaburn, jonagold. Ukupna obradiva površina obuhvaća 280 hektara – odgovorili su iz Enna Fruita dodavši da Moslavina voće planira i dalje ulagati u proizvodnju s ciljem podizanja količine i kvalitete nasada.

Moslavina voće je unazad nekoliko godina izmijenila nekoliko vlasnika. U sastavu Belja došla je 2014., da bi mu se 2015. kao suvlasnik pridružila Fragaria. Te su dvije tvrtke 2019. svoje udjele prepustile Fortenova grupi i QMV-u u vlasništvu Quaestus Private Equity (tada u vlasništvu Borislava Škegre).

Od njih je pak 2021. vlasništvo nad Moslavina voćem preuzela kompanija Erdal Trading LTD sa sjedištem na Malti (vlasnik Vujnovac), slijedeće godine spomenuta Joqa (vlasnici Jurčević, Vujnovac i Spudić) i konačno sada Enna Fruit.

20. travanj 2024 01:18