Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara, akviziciju smatra ‘iznimno važnom za budućnost civilizacije‘

25. Travanj 2022.
Elon Musk

Elon Musk ipak je uspio preuzeti društvenu mrežu Twitter. Danas je sklopljen ugovor o kupnji Twitter Inc (TWTR.N) za 44 milijarde dolara u transakciji kojom najbogatiji čovjek na svijetu, vlasnik Tesle i SpaceX-a, stječe kontrolu nad društvenom mrežom s milijunima korisnika, među kojima su i globalni lideri, prenosi Reuters.

Pregovori koji su prošli tjedan djelovali neizvjesno ubrzali su se tijekom vikenda nakon što je Musk privolio dioničare Twittera s pojedinostima o financiranju svoje ponude.

Pod pritiskom, Twitter je počeo pregovarati s Muskom o kupnji tvrtke po predloženoj cijeni od 54,20 dolara po dionici.

Ugovorom prestaje funkcioniranje Twittera kao javne tvrtke od njegove inicijalne javne ponude 2013. godine.

Očekuje se da će preuzimanje biti zaključeno ove godine, izjavili su iz Twittera.

– Sloboda govora temelj je funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva – rekao je Musk u priopćenju.

Dionice Twittera porasle su za oko 6 posto nakon vijesti. Prije toga, kada je Musk početkom travnja otkrio da posjeduje 9 posto udjela u Twitteru, cijena dionice Twittera skočila je s oko 40 dolara po dionici na 50 dolara po dionici.

Potpuni preokret

Do prije samo tjedan dana upravni odbor Twittera žustro se protivio Muskovom preuzimanju Twittera zbog čega su čak i predstavili obrambenu taktiku od njegovog preuzimanja, tzv. 'poison pill' koju koriste upravni odbori korporacija protiv preuzimanja. Iako je taj plan trebao zaštititi dioničare od 'prisilnih' preuzimanja, čini se da je Musk ipak dobro procijenio situaciju kada je izjavio da njihovi 'ekonomski interesi jednostavno nisu usklađeni s dioničarima'.

Na kraju je Twitterov upravni odbor, kojega čini 11 članova uključujući i suosnivača i bivšeg izvršenog direktora Jacka Dorseyja, u ponedjeljak jednoglasno odobrio akviziciju. Također, Dorsey je planirao istupiti iz uprave u svibnju.

Musk je prošli tjedan rekao i da članovi uprave, koji primaju kolektivnih tri milijuna dolara u gotovini i nagradama za dionice, neće dobiti plaću ako preuzme Twitter, što je sada i uspio.

No prije 'poison pill' taktike, Musk je odbio Twitterovu ponudu za mjesto u upravi koju su mu ponudili u zamjenu za njegovo sve veće ulaganje u Twitter, što je bio još jedan propali pokušaj zaustavljanja Muska u njegovim naumima.

Najveća akvizicija

Muskovo preuzimanje Twittera označava jednu od najvećih tehnoloških akvizicija u povijesti i vjerojatno će još godinama globalno utjecati na načine na koji milijarde ljudi koriste društvene mreže.

Ovo je treće najveće preuzimanje svih vremena u tehnološkom sektoru. Više novca su izdvojili samo Microsoft za akviziciju gaming giganta Activision Blizzarda u siječnju ove godine (68,7 milijardi dolara) i Dell za preuzimanje EMC-a 2015. godine (67 milijardi dolara).

Reuters piše da je to i najveće financiranje akvizicije koje je jedna osoba ikada predložila.

Tih 44 milijardi dolara dolazi iz njegove imovine, a ostatak iz bankovnih zajmova osiguranih za imovinu platforme društvenih medija. Musk prema ovogodišnjem Forbesovom popisu najbogatiji čovjek na svijetu s neto vrijednošću od 264,6 milijardi dolara.

No, Musk kaže da ga uopće nije briga za ekonomski aspekt iza preuzimanja Twittera, već da se bavi tom akvizicijom jer je 'iznimno važna za budućnost civilizacije'.

20. travanj 2024 03:50