Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Musk prodao 22 milijuna dionica Tesle

15. Prosinac 2022.
Elon Musk TEsla

Sada drugi najbogatiji čovjek na svijetu, Elon Musk prodao je 22 milijuna dionica Tesle u vrijednosti od 3,58 milijardi dolara, prema podnesku američkog financijskog regulatora. Ako zbrojimo sve dionice koje je prodao tijekom prošle i ove godine, dolazimo do gotovo 40 milijardi dolara vrijednosti.

Iako je upravo prodao dodatnih 22 milijuna dionica Musk je i dalje najveći Teslin dioničar s 13,4 posto udjela. Prošlog mjeseca Musk je otkrio da je prodao 19,5 milijuna dionica Tesle, tada u vrijednosti od 3,95 milijardi dolara, samo nekoliko dana nakon što je dovršio preuzimanje društvene mreže Twitter vrijedno 44 milijarde dolara.

Tesla je jedna od dionica s najlošijim rezultatima među velikim proizvođačima automobila i tehnološkim kompanijama ove godine, zbog straha ulagača da se Musk previše okrenuo brizi za Twitter te d mu nova akvizicija odvlači previše pozornosti.

Trenutna vrijednost dionice Tesle na tehnološki bogatom indeksu Nasdaq u New Yorku pala je ispod 500 milijardi dolara prvi put od 2020. Krajem prošle godine tvrtka je vrijedila više od bilijun dolara, ali joj je vrijednost pala posljednjih mjeseci, upravo u vrijeme kada je Musk počeo koketirati s Twitterom. Također, Musk je od prodaje dionica Tesle, financirao kupnju Twittera što je doprinijelo padu dionica Tesle.

Ulagači su također bili zabrinuti da bi se potražnja za električnim automobilima tvrtke mogla usporiti, jer gospodarstvo slabi, viši troškovi zaduživanja obeshrabruju kupce, a druge tvrtke povećavaju svoju ponudu električnih vozila.

Zbog svega navedenog, Musk je ovaj tjedna izgubio i poziciju najbogatije osobe na svijetu nakon oštrog pada vrijednosti dionica Tesle, a prema Forbesu i Bloombergu, na prvom mjestu ga je prestigao Bernard Arnault, izvršni direktor grupe za luksuznu robu LVMH. Ipak, ne isplati se puno žaliti za Elonom jer on i dalje vrijedi oko 174 milijarde dolara.

03. svibanj 2024 04:48