Tvrtke i tržišta
StoryEditor

MVM CEEnergy Croatia: Unatoč golemim prihodima najveći zakupac LNG terminala na Krku ima sitnu dobit

07. Srpanj 2023.
Brod Tristar Ruby na LNG Terminalu Krkfoto LNG Hrvatska

Kad je Lider prošle godine, nakon što su objavljeni financijski izvještaji za 2021. godinu, ‘otkrio‘ da je tvrtka MVM CEEnergy Croatia najbrže rastuća kompanija u Hrvatskoj, s ostvarenim rastom prihoda od čak 26,5 milijuna posto (s 13.600 kuna 2020. na 3,59 milijardi kuna 2021. godine), izvršni direktor Marjan Vugrinec tada nam je objasnio da je takav rast prihoda nastao slijedom velikog rasta cijene plina potkraj 2021. godine, budući da se tvrtka bavi uvozom i prodajom LNG-a, ukapljenog prirodnog plina.

S nevjerojatnim prihodima od 1,7 milijardi eura (gotovo 13 milijardi kuna) ostvarenima u 2022. godini, također zahvaljujući visokim cijenama prirodnog plina koje su se protegle i na veći dio 2022. godine, tvrtka koja postoji tek nešto više od tri godine popela se na peto mjesto na ovogodišnjoj Liderovoj ljestvici 1000 najvećih kompanija u Hrvatskoj prema prihodima. Skok je to s prošlogodišnjeg dvadesetog mjesta na Liderovu popisu, a i dovoljan razlog da detaljnije pregledamo njezino poslovanje.

image

Marjan Vugrinec

foto Rene Karaman
– Trend europskog tržišta iz 2021. nastavio se i u 2022. godini. Cijene proizvoda prirodnog plina na najvažnijim europskim hubovima vrhunac su postigle otprilike u kolovozu 2022. godine. U skladu s time rasli su i prihodi. Treba napomenuti i da smo 2022. uvezli 13 LNG tereta, a 2021. devet. Ukupna količina LNG-a koju smo uvezli 2022. iznosi otprilike 1,8 milijuna prostornih metara, što ‘prevedeno‘ u prirodni plin iznosi oko milijardu prostornih metara. Ako te brojeve pomnožite s kretanjem cijene plina tijekom godine, prihodi su odraz toga – objašnjava Vugrinec.

Dominantni mađarski igrač

Kao što i samo ime govori, MVM CEEnergy Croatia hrvatska je tvrtka-kći mađarske tvrtke MVM CEEnergy, a koja je dio MVM-a, vodeće mađarske grupacije za trgovinu prirodnim plinom. Stopostotni vlasnik hrvatske tvrtke-kćeri je mađarski MVM CEEnergy. U tvrtki, zanimljivo, radi svega petero zaposlenika, uključujući i direktora Vugrinca. S njim je na čelu Uprave i Péter Bártfai, koji je, pak, zaposlen u tvrtki-majci.

Da je MVM Grupa jedan od dominantnih igrača u mađarskom energetskom sektoru te ima istaknutu ulogu u provedbi energetskih strateških ciljeva zemlje potvrđuje i naš neovisni izvor koji se nije htio predstaviti.

– MVM Grupa druga je najveća tvrtka u Mađarskoj, a deseta u srednjoj Europi. Njezin rastući portfelj pokriva cijeli mađarski energetski sektor. Sadašnja MVM Grupa predstavlja najkompleksniji MVM u povijesti, jer praktički može obuhvatiti sve segmente vezane uz energetski sektor: proizvodnju, skladištenje, trgovinu, distribuciju, pružanje usluga, planiranje i projektiranje, gradnju i prijenos podataka – pojašnjava anonimni sugovornik, dodajući da je kreditni rejting kompanije izrazito dobar.

MVM CEEnergy Croatia uvoznik je LNG-a te korisnik LNG terminala na Krku, gdje se LNG regasificira (dovodi natrag u plinovito stanje) i otprema u transportni sustav Republike Hrvatske. MVM CEEnergy Croatia u Hrvatskoj ima dozvole za trgovinu i opskrbu plinom te sukladno tomu sudjeluje na veleprodajnom i maloprodajnom tržištu. Ipak, većina njegova uvoza LNG-a namijenjena je opskrbi Mađarske. Plin izvezen iz Hrvatske prodaje na virtualnoj točki trgovanja u Mađarskoj, u skladu s dozvolom za trgovinu plinom koju mu je izdao mađarski energetski regulator MEKH.

Skupi posao

Međutim, unatoč velikom obujmu posla i posljedično visokim prihodima, neto dobit prošle godine iznosila je tek nešto više od 5,8 milijuna eura, što je svega 0,34 posto od ukupnih prihoda. Na pitanje zašto je dobit tako niska, Vugrinec odgovara da su u energetskom biznisu ‘veliki  iznosi, male marže‘.

– Tržišta prirodnog plina u EU-u su u zrelom statusu, a to znači veliko natjecanje za kupce i nisku potencijalnu maržu. Nadalje, financiranje takvih poslova zahtijeva velike obveze i visoke troškove. Osobito u prošloj godini, kada ne samo da je trošak financiranja bio iznimno visok potaknut visokim cijenama, nego se i okružje tržišta novca promijenilo i financiranje je postalo skuplje – objašnjava Vugrinec.

Što su sve najveći troškovi u poslovanju s LNG-om te koje su prednosti i nedostatci te industrije, pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.

04. svibanj 2024 22:55