Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nagodili se Villa Dubrovnik i Europrojekt

22. Veljača 2023.
Gospodarska scena - Dubrovnikfoto Shutterstock

Kompanija Villa Dubrovnik koja u vlasništvu ima i istoimeni luksuzni hotel u neposrednoj blizini dubrovačke povijesne jezgre sklopila je nagodbu sa zagrebačkom tvrtkom Europrojekt, čime je Trgovački sud u Dubrovniku prekinuo sudski postupak odbacivši tužbu protiv Ville Dubrovnik.

Zagrebačka je tvrtka tražila oko dva milijuna eura, nakon što je uplatila milijun eura kapare za zemljište na Svetom Jakovu (povrat duple kapare), zbog čega je Trgovački sud 14 veljače donio rješenje radi osiguranja privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja nekretnina kompanije Villa Dubrovnik. Postignutom nagodbom Trgovački sud je donio rješenje o brisanju zabilježba na nekretninama Ville Dubrovnik.

Kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, u Villi Dubrovnik ističu da je uspješno okončanje spora dio je cjelovitog nagodbenog rješenja povezanog sa neoperativnim zemljištem na Svetom Jakovu ukupne površine 6.675 kvadrata za koje je potvrđeno da je vlasnik dubrovačka turistička tvrtka, dok je Europrojektu vraćena kapara u visini od milijun eura.

Dodatno, stoji u objavi, Villa Dubrovnik je zamjenom i prodajom manjih dijelova nekretnina sa vlasnicima susjednih nekretnina (koji su u partnerskom odnosu sa Europrojektom i samim time dio šire nagodbe), postigla traženu minimalnu površinu potrebnu za razvoj planiranog projekta manjih pojedinačnih luksuznih smještajnih jedinica na svim česticama u vlasništvu Društva, što ranije nije bio slučaj. Ugovori o kupoprodaji i zamjeni nekretnina sklopljeni su pod uvjetom da nositelji prava prvokupa (grad ili općina u odnosu na županiju i Grad Zagreb, pa Republika Hrvatska) neće koristiti prava iz čl. 37. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, što je raskidni uvjet u ugovorima o zamjeni i prodaji nekretnina, ali ne i u samoj nagodbi, koja je pravomoćna.

 

U vlasništvu mirovinaca

 

Villa Dubrovnik time je uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, postigla i traženo strukturiranje zemljišnih čestica potrebnih za planirani razvoj vlastitog projekta na istom zemljištu.

Inače, luksuzni hotel Villa Dubrovnik je do prije dvije godine bio u vlasništvu Dogus Grupe turskog milijardera Ferita Sahenka kao dio brenda luksuznih hotela Mytha Anthology. Dogus Grupa ga je u potpunosti rekonstruirala nakon čega je 2011. hotel otvoren kao boutique hotel s 5 zvjezdica i 56 luksuznih soba.

Iste godine, osam mirovinskih fondova (ERSTE Plavi obvezni mirovinski fond kategorije A, ERSTE Plavi obvezni mirovinski fond kategorije B,Expert dobrovoljni mirovinski fond, Zatvoreni dobrovoljni cestarski mirovinski fond, Erste zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond, Nestle zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond, Policijski zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond i Pošta zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond) steklo je većinski udjel od 89,6 posto u kompaniji Villa Dubrovnik sklapanjem ugovora o kupnji s dotadašnjim većinskim vlasnikom Dogus grupom.

Kako piše portal Dubrovački vjesnik, u taj elitni hotel odsjedaju glumci i drugi gosti dubokok džepa, a noćenje u njemu navodno košta i do osam tisuća eura.

23. travanj 2024 04:45