Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Najbogatijih deset: Samo 30 posto milijarderki došlo do svog bogatstva vlastitim poslovnim pothvatima

07. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Piše: Anamarija Mujanović

Od ukupno 2668 milijardera u svijetu samo njih 327 su žene od kojih je 226 žena svoje bogatstvo naslijedilo, a 101 žena je svoje milijarde samostalno zaradila, uključujući i njih 11 koje dijele bogatstvo sa svojim suprugom, objavio je Forbes. 

Prošla je godina bila loša za sve milijardere općenito pa tako Forbesova lista svjetskih milijardera u 2022. godini bilježi 87 lica manje nego ranije te je broj žena koje su same uspjele također pao za 7 lica. Najviše samoostvarenih milijarderki dolazi iz Kine, njih čak 45, zatim slijedi SAD s brojkom od 24 žene.

Svjetske milijarderke različitih su dobnih skupina pa je tako najstarija 95-godišnja Alice Schwartz koja je pokrenula Bio-Rad Laboratories sa svojim suprugom, a najmlađe su 34-godišnje Melanie Perkins, suosnivačica australske platforme za grafički dizajn Cavna te pjevačica i vlasnica tvrtke Fenty Beauty Rihanna.

I dok je samo 30 posto milijarderki do svog bogatstva došlo zahvaljujući vlastitim poslovnim pothvatima, one zasigurno postavljaju temelje za buduće generacije poduzetnica.

Najbogatija među njima je Fan Hongwei, izvršna direktorica tvrtke za preradu nafte i kemijska vlakna Hengli Petrochemical čije se bogatstvo procjenjuje na 18,2 milijarde američkih dolara. Slijedi ju Rafaela Aponte iz Švicarske koja je zajedno sa svojim suprugom Gianluigijem Aponteom osnovala međunarodnu brodsku liniju Mediterranean Shipping Company. I dok tvrtka trenutno ima 600 plovila u 155 država svijeta bogatstvo ovog bračnog para se ove godine povećalo za 6,1 milijardu dolara pa je ukupno bogatstvo procijenjeno na 16,8 milijarde dolara.

Treće mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih samoostvarenih žena na svijetu trenutno drži Wu Yajun iz Kine. Ova bivša novinarka sa svojim je suprugom 1993. godine osnovala tvrtku  Longfor Properties koja trenutno ima 61 trgovačkih centara u Kini. Kako navodi Forbes, bogatstvo Wu Yajun se trenutno procjenjuje na 15,3 milijarde dolara.

Četvrto mjesto zaplijenila je Amerikanka Diane Hendricks, direktorica i suosnivačica građevinske tvrtke ABC Supply čije se bogatstvo procjenjuje na 10,7 milijardi dolara. Na Forbesovoj listi ju slijedi sunarodnjakinja Judy Love koja je sa svojim suprugom osnovala Love’s Travel Stops & Country Stores, obiteljski lanac od više od 500 stajališta i trgovina za kamione koji se nalaze u 41 saveznoj državi SAD-a. Ukupno bogatstvo ove milijarderke procjenjuje se na 9,7 milijardi dolara.

Šesto i sedmo mjesto na Forbesovoj listi zauzele su dvije kineske bogatašice: Wang Laichun i Zhong Huijuan. Laichun je direktorica i suosnivačica tvrtke Luxshare Precision koji je globalni proizvođač rješenja za sklopove kabela i konektore za potrošačke, automobilske, cloud i poslovne aplikacije. Bogatstvo ove poduzetnice, koja je svoju tvrtku pokrenula zajedno s vlastitim bratom, iznosi 9,5 milijardi dolara.

Njena sunarodnjakinja Huijuan ostvarila se u farmaceutskoj industriji te je kao bivša profesorica kemije 2015. godine osnovala tvrtku Hansoh Pharmaceuticals. S obzirom da je direktorica tvrtke te posjeduje tri četvrtine njenih dionica dok ostatak posjeduje njena kći Sun Yuan, pa ni ne čudi da joj se bogatstvo procjenjuje na 8,1 milijarde dolara čineći ju to sedmom najbogatijom samoostvarenom ženom na svijetu.

Titulu osme najbogatije samoostvarene žene svijeta nosi Lynda Resnick, potpredsjednica Uprave tvrtke Wonderful Company koja se nalazi iza brendova hrane kao što su Wonderful Pistachios, Pom Wonderful, Halos mandarine te voda Fiji. Zajedno sa svojim suprugom Stewartom pokrenula je tvrtku krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a osvojila je i Effie nagradu za reklamu za tvrtku Teleflora. Bogatstvo ove američke poduzetnice procjenjuje se na 8 milijardi dolara.

'Samo' jedna milijarda dijeli Amerikanku Judy Faulkner od izjednačavanja sa kineskom poduzetnicom Zhou Qunfei pa tako Qunfei stoji na devetom mjestu s ukupno 7,1 milijardom dolara, dok se Faulkner s bogatstvom od 7 milijardi dolara nalazi na desetom mjestu liste najbogatijih svjetskih samoostvarenih žena. Faulknerina tvrtka Epic među vodećim je tehnoloških tvrtki u zdravstvu.

Svakako su vrijedne spomena i Rihanna koja je zahvaljujući svom glazbenom angažmanu i kozmetičkoj tvrtki ostvarila bogatstvo u iznosu od 1,7 milijarde dolara te Jenny Just koja je sa svojom fintech tvrtkom ostvarila bogatstvo u iznosu od 1,5 milijarde dolara.

30. studeni 2023 20:21