Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ne sviđa vam se Elon Musk? Dođite kod nas! Tehnološke tvrtke bore se za Twitterove bivše zaposlenike

22. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Odbija vas mačo stil upravljanja Elona Muska? Preselite se kod nas! To je otprilike argument koji koriste tehnološke tvrtke kojima nedostaje zaposlenika dok pokušavaju namamiti tisuće bivših zaposlenika Twittera koji su dobili nogu nakon što je tvrtku preuzeo najbogatiji čovjek na svijetu. 

Otpuštena je većina rukovodećih pozicija i nametnuta su oštra smanjenja radnih mjesta bez upozorenja nakon Muskovog burnog preuzimanja platforme. Oko polovice radne snage (oko 3.700 zaposlenika) već je otpušteno. Prijavljeno je da su još stotine dale ostavku kao rezultat njegovih sveobuhvatnih reformi, a u ponedeljak je tvrtku napustio i operativni direktor u Francuskoj.

Takav razvoj događaj idealan je za tehnološke tvrtke koje ovih dana pokušavaju pridobiti iskusne inženjerske talente pozivajući se na njihov prezir prema Muskovim metodama. Katie Burke, direktorica ljudskih resursa u američkoj softverskoj tvrtki Hubspot, kritizirala je Muska zbog izvješća da je otpustio grupu zaposlenika koji su ga ogovarali na internim Slack kanalima tvrtke, prenosi Reuters. 

- Kao vođi, biti kritiziran je dio vašeg posla. Veliki lideri prepoznaju da vas rasprava i neslaganje čine boljim i dio su procesa. Ako želite mjesto gdje se možete ne složiti (na ljubazan, jasan način, naravno) s ljudima, HubSpot zapošljava - napisala je Burke na Linkedinu. 

Njena je objava do kraja dana dobila više od 35.000 pozitivnih reakcija, a sličan oportunistički pristup imaju i druge tvrtke. Amanda Richardson, izvršna direktorica startup softvera za zapošljavanje CoderPad, objavila je otvoreno pismo zaposlenicima koji napuštaju Twitter. 

Citirajući Muskovu početnu zabranu rada na daljinu, Richardson je Muskovo preuzimanje opisao kao ‘s*** show‘ koja je bio ‘užasno frustrirajući, depresivan i demotivirajući‘.

- Mi u CoderPadu vjerujemo da vaše vještine govore sve, a ne gdje sjedite ili ako spavate na poslu. Ne radite 7 dana u tjednu 18 sati dnevno - napisala je Richardson. 

Druge velike američke tehnološke tvrtke, uključujući Metu i Amazon također su otpustile tisuće zaposlenika posljednjih tjedana zbog neizvjesnog gospodarskog okruženja. Također, javna kritika Muska naglašava snažnu potražnju u dijelovima industrije za visokokvalificiranim digitalnim radnicima.

Nedavno izvješće tvrtke za analizu tržišta Gartner pokazalo je da su visoke stope odustajanja i niz napora u digitalizaciji diljem poduzeća i vlade stvorili ‘hiper-konkurentno‘ tržište za tehnološke talente.

Masovna otpuštanja radnih mjesta i javne ostavke na Twitteru potaknuli su zabrinutost da tvrtka otpušta vitalno osoblje i strahove da bi se društveni mediji mogli suočiti s tehničkim problemima. Michael Weening, izvršni direktor američke tvrtke za oblak i softver Calix, opisao je nedavne događaje na Twitteru kao ‘uznemirujuće‘ i obećao novim zaposlenicima da će uživati ​​u korporativnoj kulturi koja ‘počinje s članovima našeg tima‘ u sličnoj objavi na Linkedinu.

- Iz naše perspektive ovo je sjajna prilika, budući da su ljudi koji prije nisu htjeli razgovarati s nama razočarani i traže prilike - rekao je Weening za Reuters.

25. travanj 2024 12:52