Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Norveški div upozorio na moguću nestašicu dušičnih gnojiva

19. Srpanj 2022.

Norveška Yara, jedan od najvećih proizvođača gnojiva u svijetu, upozorila je u utorak da bi visoke cijene plina mogle dovesti do nestašice dušičnih gnojiva.

– Jasno je da prijeti opasnost nestašice dušika i novih skokova cijena ako se stanje s plinom u Europi dodatno pogorša – rekao je u izjavi izvršni direktor Yare Svein Tore Holsether.

Za proizvodnju gnojiva potrebna je velika količina energije, a proizvođači poput Yare koriste u proizvodnom procesu plin.

Yara očekuje da će platiti 1,1 milijardu dolara više za prirodni plin u trećem tromjesečju u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a u četvrtom tromjesečju za 920 milijuna dolara više.

U poslovnom izvješću objavljenom u utorak Yara navodi da je do sada smanjila proizvodnju u obujmu koji odgovara godišnjem kapacitetu od 1,3 milijuna tona amonijaka i 1,7 milijuna tona gotovog gnojiva.

Izvijestili su i da im je dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), isključujući jednokratne stavke, gotovo uvostručena u drugom tromjesečju, na 1,48 milijardi dolara. Prihod im je poskočio 65 posto, na 6,45 milijardi dolara.

I Rusija spada među vodeće svjetske izvoznike gnojiva, ali i prirodnog plina, sirovine za proizvodnju amonijaka. Smanjene ruske isporuke plina Europi potaknule su skok cijena pa su neki proizvođači gnojiva smanjili proizvodnju, napominje Reuters.

18. travanj 2024 07:45