Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nova Jeličić-Purkova ponuda za otkup dionica Hotela Zadar 50 posto viša od prethodne

07. Srpanj 2024.
Miroslav Jeličić Purko

Otvorena je treća runda nadmetanja za otkup dionica Hotela Zadar između poznatog investitora na tržištu kapitala Miroslava Jeličić-Purka i obitelji Miletić, većinskih vlasnika te tvrtke. U nadmetanju koje je Jeličić- Purko otvorio početkom travnja javnom ponudom od 40 eura po dionici, a Hoteli Zadar uzvratili kontraponudom od 50 eura po dionici, prve dvije runde završene su neriješenim rezultatom. Prošloga je tjedna Jeličić-Purko objavio novu javnu ponudu – ovoga puta malim dioničarima Hotela Zadar nudi 60 eura po dionici. Kontraponuda obitelji Miletić (zasad još) nije objavljena.

Odaziv dioničara na prvu Jeličić-Purkovu ponudu, koja se odnosila na kupnju najviše petnaest tisuća dionica, nije bio baš senzacionalan jer je po 40 eura uspio kupiti tek nešto manje od tisuću dionica. Ni kontraponuda nije prošla mnogo bolje jer je po cijeni od 50 eura Hotelima Zadar, koji u javnoj ponudi nisu definirali na koliko se dionica ona odnosi, prodana otprilike jednaka količina dionica. Tako su Miletići svoj vlasnički udjel u Hotelima Zadar povećali za jedan postotni bod, na 78,2 posto, a Jeličić-Purko, umjesto na ciljanih desetak posto, na 1,27 posto. U međuvremenu je splitski investitor još malo popravio svoj skor u Hotelima Zadar, pa sada njegov udjel iznosi 1,5 posto.

U novu se ponudu, u kojoj je cijenu dionice Hotela Zadar podignuo za punih 50 posto u odnosu na ponudu od prije tri mjeseca, upustio s jednakim, maksimalnim proračunom (600 tisuća eura) kao i početkom travnja, no ovoga puta to znači da više nije spreman otkupiti petnaest tisuća dionica, nego deset tisuća. Ako bi mu to uspjelo, njegov vlasnički udjel u Hotelima Zadar povećao bi se na nešto više od osam posto.

Cilj nije neostvariv, ali teško je izvediv. Iako je njegova nova ponuda itekako primamljiva, problem je u tome što bi se na nju za potpun uspjeh trebalo odazvati čak sedamstotinjak malih dioničara.

05. rujan 2024 07:04