Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Obrnuto proporcionalni: Tehnološki sektor brojao gubitke, a short selleri zaradu

09. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Prošlogodišnji veliki pad cijene dionica Tesle, Amazona, Applea i Facebooka (Mete) pomogao je ostvariti veliku dobit ulagačima koji se klade protiv američkih tržišta dionica u oštrom preokretu njihovih vrijednosti.

Short selleri ili ulagači koji vjeruju da je imovina precijenjena i da će joj cijena pasti izgubili su oko 572 milijarde dolara na američkim tržištima između 2019. i 2021., pogođeni niskim kamatnim stopama i brzim oporavkom cijene imovine nakon izbijanja pandemije Covid-19. No prošle godine ostvarena je ukupna dobit ‘strategije 300 milijardi dolara‘, prema S3 Partners, specijaliziranoj konzultantskoj tvrtki sa sjedištem u New Yorku koja prati kratke pozicije, pri čemu su tehnološke dionice dale velik dio poticaja.

Oživljavanje te strategije sugerira da bi investitori koji biraju dionice mogli ostvariti prevelike povrate u nadolazećim godinama sada kada pojedine tvrtke i sektori planiraju drugačije smjerove na tržištima umjesto da lete zajedno, objavio je Financial Times.

Cijena dionice Tesle pala je 65 posto u 2022., što je omogućilo najveću isplatu prošle godine za kratke prodavače s tržišnom dobiti od 15,8 milijardi dolara. Teslini medvjedi omastili su brkove kada je Elon Musk prodao gotovo 23 milijarde dolara svog udjela u proizvođaču električnih automobila kako bi financirao preuzimanje Twittera koje je rezultiralo gubicima od više od 500 milijuna dolara za short sellere.

Tehnološke dionice zabilježile su gotovo univerzalno loš učinak u 2022., s Nasdaq kompozitnim indeksom koji je pao za trećinu. Nasuprot tome, klađenje protiv dionica nafte kao što su ExxonMobil, Occidental, Chevron, Marathon i ConocoPhillips rezultiralo je gubicima jer su cijene nafte rasle kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Drugi su sektori pak stvarali dobitnike i gubitnike, zbog čega je investitorima bilo teže odabrati u što uložiti, prenosi FT. 

Posuđivanje vrijednosnih papira, praksa u kojoj investitori mogu privremeno prenijeti dionice, obveznice i fondove kojima se trguje na burzi, temelj je short sellinga i bila je vrlo popularna 2022. godine.

Veliki institucionalni ulagači koji su pristali posuditi imovinu short sellerima i drugim sudionicima na tržištu ostvarili su globalne prihode od 12,5 milijardi dolara u 2022., što je povećanje od 14,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema S&P Global Market Intelligenceu.

Kladili se protiv električnih vozila i zaradili 

Ulagači su prikupili gotovo 4,8 milijardi dolara posuđivanjem američkih dionica prošle godine s gotovo 20-postotnim padom S&P 500 koji je potaknuo aktivnosti short sellinga, ponajviše u sektorima softvera i električnih vozila.

Matt Chessum, direktor financija vrijednosnih papira u S&P Global Market Intelligenceu, rekao je da je zabrinutost oko utjecaja povećanih troškova financiranja na potražnju za električnim vozilima potaknula short sellere da se klade protiv takvih kompanija, uključujući Teslu, Lucid i Fisker.

Pad cijena kriptovaluta, uključujući bitcoin, također je naveo kratke prodavače da potraže nove mete u američkom softverskom sektoru s tvrtkama Marathon Digital, MicroStrategy i Riot Blockchain, sada preimenovanim u Riot Platforms, pri čemu su značajni postoci njihovih dionica posuđeni.

Beyond Meat, uvršten na Nasdaqovu burzu, također je osigurao bogate ponude za short sellere nakon što je smanjio svoju godišnju prognozu prodaje za 2022., što je dovelo do pada tržišne vrijednosti dobavljača biljne hrane prošle godine od 81 posto.

- Beyond Meat bila je jedna od najpopularnijih dionica za zajmoprimce, generirajući prihod od posudbe vrijednosnih papira od 195,3 milijuna dolara prošle godine - rekao je Chessum.

Ciljale su se kineske dionice

Pozajmljivanje sredstava kojima se trguje na burzi ubrzalo se tijekom prošlog desetljeća otkako su ta visoko likvidna sredstva za praćenje indeksa postala široko prihvaćena od strane američkih investitora. Prihodi od posudbe vrijednosnih papira od ETF-ova dosegli su 847 milijuna dolara 2022., što je 34 posto više u odnosu na prethodnu godinu, objavio je FT.

BlackRockov MSCI China ETF koji je uvršten na europsku burzu prošle je godine ostvario prihode od posudbe vrijednosnih papira u iznosu od 13,9 milijuna dolara jer je poremećaj ekonomske aktivnosti koji je proizašao iz politike nulte epidemije Covida-19 u zemlji dao short sellerima jasno opravdanje za ciljanje kineskih dionica.

Tržišta obveznica s fiksnim prihodom donijela su značajne gubitke u 2022., što je također rezultiralo velikim pomacima u aktivnostima posudbe vrijednosnih papira povezanih s državnim i korporativnim obveznicama. Naknade za posuđivanje i za državne i za korporativne obveznice značajno su porasle prošle godine, što je odraz problema s likvidnošću u nekim dijelovima tih tržišta.

Povećanje naknada pomoglo je povećati prihode od posuđivanja vrijednosnih papira ostvarene od državnih obveznica i korporativnih obveznica na 1,8 milijardi dolara, odnosno 963 milijuna dolara.

19. travanj 2024 02:58