Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Odrađena velika transakcija između slovačkog fonda i beogradske tvrtke

08. Siječanj 2023.
Andrej Grubišićfoto Pixsell

Posljednja prošlogodišnja transakcija u kojoj je tvrtka Grubišić & Partneri imala ulogu ekskluzivnog financijskog savjetnika od svih se prethodnih razlikuje po tome što su glavni akteri igrači izvan Hrvatske

Konzultantska kuća Grubišić & Partneri potkraj prošle godine objavila je uspješno zaključenje svoje devete lanjske transakcije u području spajanja i preuzimanja, pri čemu se ta transakcija od prethodnih osam, kao i od svih ostalih prijašnjih godina, razlikovala u jednom ‘detalju‘. Taj ‘detalj‘ bio je to što je samo konzultant hrvatska tvrtka, a glavni akteri transakcije bili su igrači iz Slovačke i Srbije.

Tvrtka Grubišić & Partneri, naime, bila je angažirana kao ekskluzivni financijski savjetnik menadžmenta i dioničara beogradske tvrtke Quantox Technology, kojoj je za 20 milijuna eura temeljni kapital povećao Sandberg Capital, fond privatnoga kapitala sa sjedištem u Slovačkoj. Quantox Technology, kojem je EY dodijelio nagradu za brzorastućeg poduzetnika godine u Srbiji za 2021., jedna je od najvećih regionalnih kuća za razvoj softvera koja opslužuje poslovne klijente diljem Europe, Kanade i SAD-a. Zapošljava više od 500 stručnjaka koji rade iz 13 razvojnih centara u sedam različitih zemalja. Ulaganje slovačkog fonda, kako navodi zagrebačka konzultantska tvrtka, označava najveću rundu rasta kapitala u Srbiji (isključujući web3) i jednu od najvećih u jugoistočnoj Europi u 2022. godini.

Da će se na lanjskoj listi obavljenih transakcija naći i jedna s klijentima izvan Hrvatske, Andrej Grubišić, direktor Grubišića & Partnera, najavio nam je još prije nekoliko mjeseci rekavši da tvrtku to posebno veseli. Naravno, ta riječ je o širenju renomea izvan hrvatskih granica!

Grubišić je tada najavio da će njegova tvrtka u 2023. godinu ući s nekoliko zanimljivih mandata iz različitih industrija te da, neovisno o mogućoj blagoj recesiji, u segmentu spajanja i preuzimanja očekuje još jednu dobru godinu pod uvjetom da rat ne eskalira izvan područja Ukrajine. 

26. travanj 2024 21:28