Tvrtke i tržišta
StoryEditor

OPEC+ ne vidi potrebu za daljnjim smanjenjem proizvodnje nafte

27. Travanj 2023.

Zamjenik ruskog premijera Aleksander Novak u četvrtak je izjavio da Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+) ne vidi potrebu za daljnjim smanjenjem proizvodnje nafte unatoč nižoj kineskoj potražnji od očekivane, iako uvijek može prilagoditi svoju politiku.

Također je rekao da je Rusija dosegnula ciljanu razinu svoje proizvodnje nafte za ovaj mjesec, nakon što je najavila smanjenje proizvodnje od 500.000 barela dnevno, odnosno pet posto svoje proizvodnje nafte, do kraja godine.

Rusija je dio OPEC-a+ koji je najavio kombinirana smanjenja od oko 1,16 milijuna barela na dan, u iznenađujućem potezu početkom ovog mjeseca koji je SAD okarakterizirao nerazboritim.

Novak je rekao kako se očekuje da će ruska proizvodnja nafte i plinskog kondenzata pasti na oko 515 milijuna tona ove godine, s 535 milijuna tona u 2022. godini.

Upitan treba li skupina dodatno smanjiti proizvodnju nafte zbog pada cijena nafte, Novak je rekao da ne treba.

- Naravno da ne, zato što smo odluku o smanjenju donijeli tek prije mjesec dana, a ona stupa na snagu od svibnja za one zemlje koje su se pridružile - kazao je.

Rekao je da OPEC+ ne očekuje nestašice nafte na globalnim naftnim tržištima nakon smanjenja proizvodnje, kao što je predviđala Međunarodna agencija za energiju (IEA) koja je priopćila da smanjenjem riskiraju povećanje manjka u naftnim zalihama koji se očekuje u drugoj polovini godine.

- Moje mišljenje je da je sada tržište uravnoteženo, uzimajući u obzir ranije donesene odluke, naše smanjenje te smanjenja koje smo vidjeli u drugim zemljama - rekao je Novak.

Rusija je uspjela održati proizvodnju i izvoz nafte zahvaljujući sposobnosti da poveća prodaju energetskih proizvoda izvan Europe, svog tradicionalnog tržišta za opskrbu naftom i plinom, nakon oštrih sankcija Zapada nametnutih Moskvi zbog rata koji vodi u Ukrajini.

Novak je kazao da će Rusija ove godine u Aziju preusmjeriti 140 milijuna tona nafte i naftnih derivata koji su dosad bili namijenjeni Europi. Dodao je da će Rusija u 2023. godini Zapadu isporučiti između 80 i 90 milijuna tona nafte i naftnih proizvoda.

25. travanj 2024 14:15