Tvrtke i tržišta
StoryEditor

OpenAI, tvorac bota ChatGPT, ubrzo bi mogao prikupiti do 30 milijardi dolara

08. Siječanj 2023.
New York, USA - 18 March 2021OpenAI company logo icon on website, Illustrative Editorial ChatGPTfoto Shutterstock

OpenAI, kompanija koji stoji iza bota za umjetnu inteligenciju ChatGPT, raspravlja o prikupljanju kapitala u vrijednosti od gotovo 30 milijardi dolara, prema dvoje ljudi upoznatih s tim pitanjem, dok brojni ulagači žure ne bi li profitirali od nove senzacije među tražilicama.

Tvrtka sa sjedištem u San Franciscu razgovara s investicijskim grupama, uključujući Peter Thiel‘s Founders Fund, kako bi proveli ponudu postojećih dionica, u kojoj bi investitori kupili dionice OpenAI-ja od trenutnih dioničara, uključujući zaposlenike.

Dogovor bi označio porast vrijednosti tvrtke s oko 20 milijardi dolara 2021., kada je procijenjena tijekom sekundarne prodaje dionica. Takav rast bi kompaniju učinio izuzetkom u Silicijskoj dolini jer su se tehnološke tvrtke pripremile za velika smanjenja svojih vrijednosti, a investitori su se povukli iz novih poslova, objavio je Financial Times. 

O raspravama je prvi izvijestio The Wall Street Journal, iz Founders Funda su odbili komentirati, a iz OpenAI-ja nisu odgovorili na zahtjev za komentar od FT-a. Razgovori dolaze manje od mjesec dana nakon što je OpenAI objavio najnoviji oblik svog GPT-3.5 softvera. Chatbot, koji može razgovarati s korisnicima putem teksta i slika, brzo je postao viralan i premašio milijun korisnika u pet dana.

Osoba koja je upoznata s tim pitanjem upozorila je da su rasprave o ponudi OpenAI natječaja u tijeku i da vrijednost potencijalnog posla nije finalizirana, objavio je FT.

Val novoosnovanih tehnoloških kompanija bio je prisiljen na agresivne mjere rezanja troškova posljednjih mjeseci zbog pada tržišta dionica i krize financiranja. U posljednja tri mjeseca 2022. vrijednost ugovora o akviziciji rizičnog kapitala pala je na 763 milijuna dolara, prvi put ispod jedne milijarde dolara u više od desetljeća, prema PitchBooku.

OpenAI su 2015. godine suosnivale velike tehnološke ličnosti, uključujući Elona Muska, suosnivača PayPala Thiela i investitora Sama Altmana kako bi razvili ‘sigurnu‘ umjetnu inteligenciju. Njegovi najraniji podupiratelji bili su Sequoia Capital, Tiger Global Management i Andreessen Horowitz. U 2019. Microsoft je uložio milijardu dolara u OpenAI kao dio sporazuma o zajedničkom razvoju novih računalnih tehnologija.

Musk je odstupio iz odbora OpenAI-ja 2018. kako bi spriječio bilo kakav sukob interesa s vlastitim radom svoje tvrtke za električne automobile na umjetnoj inteligenciji.

- ChatGPT je zastrašujuće dobar. Nismo daleko od opasno jake umjetne inteligencije - tweetao je Musk nakon što je ChatGPT softver objavljen.

19. travanj 2024 04:32