
OPG Babojelić: Potražnja za haskapom raste, moramo širiti nasade

Ivana i Ivica Babojelić
Malo je tko u Hrvatskoj znao za haskap dok prije deset godina obitelj Babojelić nije pokrenula proizvodnju u Vrbovcu Samoborskom
Prije deset godina, 'davne' 2015., potaknut željom za stvaranjem nečega vlastitoga i korisnoga ne samo za obitelj nego i za druge, poslovati je počeo OPG Babojelić. Istražujući mogućnosti u poljoprivredi, Ivica Babojelić i njegova obitelj naišli su na bobice haskapa, odnosno sibirske borovnice, iznimno nutritivno bogate plodove koji blagotvorno djeluju na zdravlje i imunost. Bobice slične križancu šljive i borovnice bogate su antioksidansima, vitaminima, djeluju protuupalno, poboljšavaju vid i cirkulaciju, zato ne začuđuje što ih Japanci smatraju voćem koje produljuje život. Njihov potencijal potaknuo je Babojeliće da se upuste u uzgoj.
– Iako dolazimo iz obitelji koja se prije nije bavila poljoprivredom, odlučili smo biti prvi naraštaj koji će se odvažiti na taj korak te spojiti inovaciju, znanje i prirodu na vlastitom OPG-u – rekao nam je Ivica Babojelić.
Tri ključna izazova
Ipak, kako je svaki početak trnovit, i taj se OPG u startu suočio s nekoliko ključnih izazova. Prvi je bio priprema tla za ekološki razvoj jer su od početka, kažu u njemu, željeli biti potpuno predani održivoj, ekološkoj proizvodnji haskapa. To je zahtijevalo temeljitu analizu i prilagodbu zemljišta, bez kompromisa kad je riječ o kvaliteti.
– Sljedeći izazov bio je pronaći vrhunski sadni materijal koji će osigurati stabilan i kvalitetan prinos tijekom mnogo godina. Uz to su postavljanje učinkovitog sustava navodnjavanja te rješavanje pitanja skladištenja uroda kako bi proizvodi bili dostupni cijele godine bili ključni koraci koje smo uspješno svladali uz mnogo istraživanja, ulaganja i upornosti – govori nam Ivica Babojelić.
Zato ne začuđuje što danas OPG Babojelić, koji se nalazi u Vrbovcu Samoborskom, selu u kojem je njegov voćnjak s više od šest tisuća sadnica sibirske borovnice, ima čak tri glavne proizvodne linije: na prvoj se proizvode ekološki ekstradžemovi, marmelade, preljevi i umaci, na drugoj ekološki hladno prešani sokovi, a na trećoj se pakira i distribuira zamrznuto ekološko voće.