Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Oprez na europskim burzama, u fokusu isplata ruskih obveznica

05. Travanj 2022.

U opreznom trgovanju na europskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi blago osciliraju, dok investitori prate situaciju oko rusko-ukrajinskog rata i najnovijeg poteza SAD-a, koji je zaustavio isplatu kupona po ruskim obveznicama.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10,30 sati u plusu 0,32 posto, na 463 boda. Pritom su najviše porasle cijene dionica u naftnom i plinskom sektoru, za 0,7 posto te u tehnološkom sektoru, za 0,5 posto, dok su dionice industrijskih kompanija pretrpjele u prosjeku cjenovni pad od 0,5 posto.

Istodobno, londonski Ftse indeks spustio se 0,19 posto, na 7.544 boda, a pariški CAC za 0,21 posto, na 6.717 bodova, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,43 posto, na 14.580 bodova. 

Investitori pažljivo prate sve vijesti oko Ukrajine, kao i iz središnjih banaka diljem svijeta, koje najavljuju podizanje kamatnih stopa zbog snažne inflacije. SAD i EU razmatraju uvođenje novih kaznenih sankcija Rusiji zbog optužbi o ubijanju civila u Buči. Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski upozorio je da je vjerojatno mnogo više civilnih žrtava u ostalim gradovima iz kojih su se ruski vojnici povukli prema sjeveru.

U međuvremenu, američko ministarstvo financija zaustavilo je isplatu isplatu kupona po ruskim obveznicama, koje je trebao provesti JPMorgan kao korespodentna banka, a riječ je o iznosu od 600 milijuna dolara. Taj američki potez prisilit će Mosku da odluči hoće li koristiti svoje dolarske rezerve za isplatu kupona ili za druge svrhe, uključujući i rat u Ukrajini. Ukoliko se odluči da neće isplatiti dospjele obveznice, suočena je s bankrotom.

– Rusija mora odlučiti između korištenja preostalih vrijednih dolarskih rezervi i novih prihoda koji joj pristižu, ili bankrota – poručili su iz američkog ministarstva financija.

Izgledi za novim sankcijama Rusiji vodećem svjetskom izvozniku energenata, pak, podižu cijene dionica naftnih i plinskih kompanija, što pomaže nadoknaditi pad cijena dionica industrijskih i bankarskih dionica, ističu trgovci.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u utorak 0,19 posto, na 27.787 bodova.

25. travanj 2024 02:47