Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pad prodaje automobila u Kini za 20 posto

08. Ožujak 2023.
električni automobili, tržište, izvoz, prodaja

Prodaja osobnih vozila u Kini pala je u prva dva mjeseca ove godine za 20 posto, pokazali su u srijedu podaci automobilske udruge, odražavajući utjecaj novogodišnjih praznika i ukidanja poticaja za kupnju električnih vozila.

U veljači je u Kini prodano 1,42 milijuna vozila, što je 10,4 posto više u odnosu na nisku poredbenu osnovicu u veljači prošle godine kada je poslovna aktivnost bila smanjena zbog proslave Kineske nove godine, objavilo je Kinesko udruženje osobnih automobila (CPCA).

U 2022. Nova godina počela je 12. veljače, a ove godine 22. siječnja pa je utjecala na prodaju u prvom ovogodišnjem mjesecu kada je u Kini prodano samo 1,29 milijuna vozila, za 38 posto manje nego na početku 2022.

U veljači prodaja vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), koja uključuju potpuno električne automobile na baterije i plug-in hibride, porasla je za 61 posto, snažnije od cijelog tržišta, pokazuju podaci udruge.

Prošle je godine vlada u Pekingu produljila porezne olakšice za kupnju takvih automobila, a prodaju su poticajima nastojale potaknuti i lokalne vlasti, podsjeća Reuters. Električna vozila i hibridi činile su više od 30 posto ukupne prodaje novih automobila. Domaći proizvođači električnih vozila slijedili su primjer američkog Tesle i snizili cijene, što im je omogućio pad cijena baterija.

U takvim su uvjetima električna vozila preotela dio tržišta najprodavanijim automobilima s motorima s unutarnjim izgaranjem.

U veljači je najprodavanija marka osobnih automobila u Kini bio BYD, nadmašivši prodaju njemačke marke Volkswagen po drugi put u četiri mjeseca, prema maloprodajnim podacima China Merchants Bank Internationala.

Tesla je u veljači činio 11,5 posto ukupne prodaje baterijskih električnih automobila, neznatno više nego godinu dana ranije, što navodi na zaključak da mu snižene cijene nisu puno pomogle. Njegova linija općenito je starija od one konkurenata, primjećuje Reuters.

Američki proizvođač u veljači je izvezao 40.479 vozila proizvedenih u Kini, a planira povećati izvoz i proširiti se na nova tržišta kako bi plasirao automobile proizvedene u tvornici u Šangaju.

 

19. travanj 2024 19:55