Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pet domaćih tvrtki potencijalni su izdavatelji korporativnih obveznica, nude i udjele u kompaniji

17. Srpanj 2023.

Ulaskom u zonu dugotrajnije visokih kamata mala i srednja poduzeća sve će teže do kapitala, bez obzira na to treba li im za tekuću likvidnost/obrtna sredstva ili investicije. Tradicionalno okrenuta bankama, kao uostalom većina europskih poduzeća, premalo razmišljaju o alternativama poput tržišta kapitala.

Platforma Progress Zagrebačke burze pokrenuta je prije pet godina upravo za mala i srednja poduzeća (SME), no ona još uvijek ne iskazuju zanimanje za izlistavanje svojih korporativnih obveznica. Stvari je odlučio pogurati Escon Partners, domaća konzultantska firma koju vode Ivor Jelavić i Neven Vidaković, specijalizirana, među ostalim, za financijska rješenja putem tržišta kapitala.

Našli su zajednički jezik s pet domaćih tvrtki – potencijalnih izdavatelja korporativnih obveznica – za koje su organizirali road show. Naravno, s ciljem da pronađu investitore s viškom likvidnosti koji bi uložili u jačanje njihova poslovanja. Nije nevažna činjenica da su se i sami tako financirali prikupivši 500 tisuća eura od 27 investitora (uz to će i sami uložiti u predstavljene tvrtke) što je i pobudilo nadu da i na domaćem tržištu postoji dovoljno zainteresiranih ulagača.

Etablirane tvrtke

Odabrane su tvrtke već etablirane na tržištu. EBC Tehnology bavi se proizvodnjom i prodajom specijalnih aparata i cjevastih elektroda za rezanje i bušenje visokom temperaturom svih vrsta metala, armiranog betona i kamena na kopnu i pod vodom. Mobilni parat i cjevaste elektrode patentirana su inovacija. Tvrtka aktivno posluje i nudi mnogo ekspanzivnih prilika zbog globalne jedinstvenosti proizvoda. Uz građevinarstvo i industriju, mobilni je uređaj idealno sredstvo pomoći u raznim kriznim situacijama kod spašavanja života i imovine, u miru i u ratu, primjerice isporučili su uređaje ukrajinskoj službi za spašavanje. Priliku na Progressu traže zato što imaju potrebu za trajnim obrtnim sredstvima kako bi usavršili potencijal proizvoda. Kroz izdavanje obveznica nude i potencijalne udjele u kompaniji.

Mobility ONE platforma je za integrirana rješenja voznim parkom i ukupnom mobilnom imovinom. U svojem su predstavljanju naglasili kako nude dodatno unaprijeđenije IT platforme mobilityONE s aktivnim planovima širenja globalne prodaje u B2B segmentu. Naime, riječ je o cjelovitoj platformi za upravljanje mobilnom imovinom koja je potpuno integrirana u postojeća poslovna okruženja, koja omogućuje kontrolu nad svom mobilnom imovinom, rocesima, troškovima i štetnim emisijama. Konkretno, platforma nudi veću iskorištenost voznoga parka (obavljanje više zadataka s manje vozila), potpunu transparentnost aktivnosti, troškova, te kontrolu emisija CO2, veću sigurnost korisnika vozila, učinkovitije digitalizirane i automatizirane poslovne procese, značajnu uštedu resursa i troškova korištenja i upravljanja. Tvrtka ima već aktivne ugovore za licence s kompanijama globalnog i lokalnog karaktera u području fleet managementa. Također nude udjele u kompaniji.

Drvo Trade raspolaže modernom pilanom (u koju su uložena sredstva HBOR-a), ali i stručnim znanjem drvne industrije stečenim dugogodišnjim radnim iskustvom u industriji. Imaju potražnju za dugotrajnim obrtnim sredstvima s obzirom na značajno povećanje proizvodnje i potražnje tržišta te duže cash gap razdoblje. Značajni su izvoznik sa sklopljenim godišnjim ugovorima o narudžbama u Indiji, Egiptu, Kini, Vijetnamu i Emiratima. Imaju godišnje ugovore sa Slovenskim i Austrijskim šumama kako bi osigurali redovnu isporuku sirovine, a drvo za obradu naplaćuju prije preuzimanja izvoženog proizvoda.

Gluco Dent inovativna je tvrtka koja razvija revolucionaran proizvod u dijelu oralne higijene za dijabetičare. Samostalno su ulagali u trogodišnji proces razvoja proizvoda koji je trenutačno u završnoj razvojnoj fazi – proces razvoja završava finalizacijom/izradom projektne dokumentacije. Tržišni je potencijal iznimno velik, a po završetku procesa razvoja i izrade projektne dokumentacije, prodaje se cijela tvrtka. Također, sklopljen ugovor o prodaji s PwC-om govori o kvaliteti njihova proizvoda i značajnim potencijalima na tržištu. Planirani je izlaz najviše za tri godine, uz udjele u kompaniji.

Mall expert tvrtka je koja raspolaže značajnim stručnim iskustvom u project managementu o izgradnji velikih shopping centara i trgovačkih parkova. Ulazi u projekt izgradnje smještaja za radnike u Sv. Nedelji te treba udio sredstava da zatvori financijsku konstrukciju. Kao kolateral investitorima nudi postojeću nekretninu koja već ostvaruje promet. Nudi i zemljište, odnosno novi smještaj čija vrijednost prelazi investicije investitora. Ono što je iznimno pozitivno jest to što kompanija kojima treba ovakav oblik smještaja na tržištu ima mnogo i već se bilježe na listu kada drugi objekt bude bio gotov. Idealna je investicija za pasivne investitore.

Nova perspektiva za tvrtke

Što se tiče financijskih potreba, obveznice većine potencijalnih izdavatelja bit će na rok do četiri godine, uz kuponsku kamatnu stopu od 5 posto na više i s ciljanim iznosom izdanja oko milijun eura. Još uvijek se radi na završnim detaljnima, pa preciznije informacije nisu dostupne.

S ovakvim potencijalnim izdavateljima Morana Plejić, Progress market manager na Zagrebačkoj burzi, nada se kako će do jeseni ondje zaživjeti prava mala komuna SME tvrtki.

– Kada smo pokretali platformu Progress temeljili smo se na analizi svih europskih zemalja. Analiza je pokazala da primjerice Švedska, Italija i Španjolska imaju sjajno izgrađeno tržište. Tvrtke u Švedskoj, čim dođu u fazu da mogu prikupiti financiranje kreću na burzu. Na taj način steknu kredibilitet, pa je lakše i s bankama, ako im treba njihovo financiranje. U Italiji i Španjoljskoj tvrtke su se okrenule tržištu kapitala, jer ili nisu imale dovoljno kolaterala za banke ili su krediti uz visoke kamate postali nepriuštivima. To se već polako događa i u Hrvatskoj, pa će se tvrtke kojima treba kapital za rast morati okrenuti alternativama. Uostalom, ako tvrtka izda korporativne obveznice i kamate su niže. Naime, banke nemaju infrastrukturu za financiranje startupova, no jednom kada oni uđu u fazu stabilnoga rasta i razvoja banke će ih htjeti pratiti, a kamate će biti prilagodljivije ako tvrtka ima referencu izlistavanja na burzi – poručuje i investitorima i potencijalnim izdavateljima Plejić.  

Jelavić i Vidaković nadaju se da će s potencijalnim izdavateljima ovako dobrih pokazatelja poslovanja, ali i poslovnih referenci, investitori češće ulaziti u ovakvu vrstu ulaganja, čime bi otvorili potpuno novu perspektivu za tvrtke koje i u inflacijsko-recesijkim uvjetima mogu ekspandirati i na domaćem i na inozemnim tržištima.

28. travanj 2024 14:41