Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Početak godine u Končaru obilježen udvostručenjem novougovorenih poslova

06. Svibanj 2023.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končarafoto Pixsell

Nastavak rekordnih pokazatelja poslovanja Grupe Končar iz prošle se godine nastavio i u prvom ovogodišnjem kvartalu. U odnosu na prva tri lanjska mjeseca više su nego udvostručeni, na 405 milijuna eura, novougovoreni poslovi. Posebno se ističu otvorene narudžbe, backlog, koje su dostigle rekordan iznos od 1,2 milijarde eura i povećane su za 233,1 milijun eura u odnosu na kraj 2022. te su osnova za Končarev rast u idućim kvartalima.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 171,5 milijuna eura, što je 46,2 posto više nego u prvom lanjskom kvartalu. U ukupnim prihodima od prodaje povećan je udio izvoza, koji u prvom tromjesečju iznosi 64 posto. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u izvozu povećani su na svim tržištima, a posebno veliko povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije, gdje je izvoz veći za 30,8 milijuna eura. Izvoz u zemlje EU-a ostvaren je u iznosu od 79,9 milijuna eura ili 73,2 posto ukupno ostvarenog izvoza.

– Kupci, prije svega na zahtjevnom tržištu Europske unije, prepoznali su kvalitetu i pouzdanost Končarevih rješenja, a reputacija koja se gradila godinama rezultirala je rekordnim iznosom narudžbi – komentirao je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak, ujedno najavivši da će Končar i ove godine nastaviti ulaganja u sklopu prije započetoga investicijskog ciklusa. Plan za ovu godinu predviđa ulaganja veća od 60 milijuna eura. 

20. travanj 2024 07:37