Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pokretanje hedge fondova palo na najnižu razinu od 2008.

07. Siječanj 2023.

Pokretanje hedge fondova palo je na najnižu razinu od financijske krize 2008., budući da se neki menadžeri bore da zarade na tržištima u padu, a velike tvrtke poput Millenniuma i Citadela preuzimaju trgovce koji su se nekoć možda sami razgranali, objavio je Financial Times.

Globalno pokretanje palo je na 71 u trećem tromjesečju prošle godine, pokazuju najnoviji dostupni podaci, u odnosu na 132 u trećem tromjesečju 2021., prema grupi podataka HFR. To je najniža razina od posljednja tri mjeseca 2008., kada je 56 novih fondova stvoreno tijekom dubine financijskog sloma.

- Mjeseci nakon stresnih razdoblja poput globalne financijske krize i stresnog tržišta koje je donio kraj kvantitativnog popuštanja učinili su teškim razdobljem za pokretanje novog hedge fonda - rekao je Donald Pepper, izvršni direktor hedge fonda Trium Capital i bivši bankar Goldman Sachsa, iako očekuje poboljšanje ove godine.

Podaci dolaze tijekom teškog razdoblja za veći dio industrije hedge fondova vrijedne 3,8 bilijuna dolara, pri čemu se mnogi trgovci moraju nositi s oštrim padom tržišta dionica i obveznica od prošle godine, potaknutim naglim povećanjem inflacije i naglim porastom kamatnih stopa.

Prve brojke HFR-a pokazuju da su hedge fondovi izgubili 4,4 posto u prosjeku prošle godine, pri čemu su upravitelji dionicama, uključujući neke od Tiger cubsa (fondovi koji mogu pratiti svoje podrijetlo do Tiger Managementa i Juliana Robertsona) teško pogođeni velikom rasprodajom u visokoj cijenjene tehnološke dionice.

Iako su neki dijelovi industrije ostvarili velike dobitke, gubici brojnih fondova nisu pomogli privući ulagače u teškom okruženju za prikupljanje novih sredstava. Fondovi su ukupno pretrpjeli neto odljeve od 190 milijardi dolara od početka 2016., prema HFR-u.

Usprkos tome, proteklih je godina došlo do niza istaknutih pokretanja hedge fondova, kao što je Fifthdelta, koju su pokrenuli bivši trgovci iz Citadele 2021., i General Industrial Partners, novi hedge fond za kratke prodaje koji su planirali osnivači Gotham City Researcha i Portsea.

Ali za mnoge trgovce mogućnost pridruživanja jednoj od velikih tvrtki s više upravitelja, koja zapošljava desetke ili čak stotine različitih timova za trgovanje i koja često godinama zaključavaju novac ulagača, daleko je privlačnija od potrebe za podnošenjem visokih troškova postavljanja nove tvrtke iz vlastitog džepa.

23. travanj 2024 07:23